Založ si blog

Seno nežerieme

Z viacerých strán počujeme a čítame od predstaviteľov súčasnej vládnej koalície rozhorčené výroky o hyenizme opozície ťažiacej z tragickej smrti bývalého policajného prezidenta, traktáty o dezinformáciách, hoaxoch a klamstvách z jej strany, reči o zneužívaní situácie, prilievaní oleja do ohňa a pod. Nechcem zachádzať do nepríliš vzdialenej minulosti a pripomínať, ako vtedajšia opozícia (dnešná koalícia) politicky „vyťažovala“ tragickú smrť dvoch mladých ľudí, a takisto nebudem poukazovať na rozdiely medzi závažným kriminálnym činom (akému sa nevyhne žiadna spoločnosť, ani tá „najideálnejšia“) a medzi „mimoriadnou udalosťou“ v štátnej ustanovizni (vo väzobnej väznici), akou dokonaný samovražedný pokus a s ním súvisiace okolnosti bezpochyby sú. Nota bene v prípade „prominentného“ obvineného – generála polície a donedávna aj policajného prezidenta.

Každý, kto má skúsenosti s „mimoriadkami“, vie, že v takom prípade všetkým, ktorí s tým mali a majú čokoľvek dočinenia riadne „lepí“. A takisto vie, že existujú iba dve východiská: (1) zatĺkať, zatĺkať, zatĺkať, …, (2) záležitosť dôkladne vyšetriť a vyjsť s pravdou na svetlo.

Prvý variant môže byť úspešný iba vtedy, ak sa tým s maslom na hlave podarí zahladiť všetky stopy a ak dokážu „eliminovať“ nepohodlných svedkov. Nebýva to vôbec ľahké – svedčí o tom rad nevydarených reálnych kriminálnych pokusov a tisícky detektívnych príbehov. Štátnej moci to môže „prejsť“ iba v podmienkach etablovaných totalitných režimov – a to u nás zatiaľ, chvalabohu, nemáme. 

Riešenie podľa druhého variantu, ako ukazuje aj situácia so spomínanou samovraždou, býva najefektívnejšie. Vyžaduje odvahu priznať vlastné pochybenia a zlyhania, no „vyčistí“ sa stôl a spravidla sa zabráni bájkam, domnienkam a spochybňovaniu.

Historky o cvičení s činkou, o kľukoch, o páde na peľasť postele, o prasknutej žilke v oku a o následnom zlepšení zraku, o potknutí sa na papučiach, či o prevrátenom nemocničnom vozíku, okolnosti nemocničnej rally Slovakia na trase Prešov – Ružomberok – Trenčín a späť, zmätočné tlačové konferencie ministerky spravodlivosti Kolíkovej, teatrálne vzdanie sa funkcie takmer penzistu generála Ivana – hoc vlastne nikto nepochybil, založenie prešetrovacej (nie vyšetrovacej) komisie bez kompetencií, to všetko sú okolnosti, ktoré nesvedčia o ochote súčasnej štátnej moci poskytnúť verejnosti od samého začiatku úplný a pravdivý obraz o okolnostiach úmrtia prominentného väzňa. Niet sa potom čo diviť, že sa ozvú pochybnosti, a médiá sú zaplavené viac alebo menej zasvätenými názormi o tom, čo „sa vlastne stalo“. 

Súčasní mocipáni, ktorí nám vlani po voľbách sľubovali nové poriadky a absolútnu otvorenosť, si asi myslia, že môžu hmliť a zatĺkať a že my ostatní, vulgárne povedané, „žerieme seno“?

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 318340x
Priemerná čítanosť článkov: 2258x

Autor blogu

Kategórie