Založ si blog

Pomôže vakcína?

Celkom iste si spomeniete na slová: „Urobím všetko pre to, aby Slovensko malo vládu, na ktorú knižky dejepisu budú spomínať, že bola najlepšia.“ Vyhlásil to líder OĽaNO Igor Matovič v marci 2020 po tom, ako ho prezidentka Zuzana Čaputová poverila zostavením vlády.

Snahu Matovičovi nemožno uprieť. V odborných publikáciách (a nielen v učebniciach dejepisu) sa jemu a jeho ére bude celkom iste venovať náležitá pozornosť. Nemyslím si však – a asi nebudem jediný, že šlo o to najlepšie, čo mohlo Slovensko (pani prezidentka by povedala „krajinu“) postretnúť. 

Objektívne treba povedať, že s „hnusobou“, ktorá v uplynulom roku významne ovplyvňovala život na celom svete a ešte nejaký čas aj bude, Matovič a jeho koaliční partneri vo svojich predstavách o vládnutí rátať nemohli. Verejnosť im akceptovala aj povolebné ponosy na zdedené „prázdne špajzy“, či rôzne „búrky“ a „očistce“ v polícii a v justícii, dokonca im prešlo aj účelové „nevyhnutné“ prispôsobovanie ústavy a zákonov.

Čo však verejnosti nemohlo uniknúť je nekoncepčnosť súčasnej vládnej garnitúry. Heslá o boji proti „mafii“ a o zúčtovaní so „zlodejmi“, ktoré jej otvorili cestu k vládnutiu, stratili lesk. V tradičnej doplňovačke „chlieb – hry“ poskytujú publiku hororovú zábavu, no ľuďom (aj s ohľadom na COVID) už začína chýbať chlieb – a nielen ten.

Kým na jar minulého roka, keď pozitívnych korona vírusových prípadov pribúdalo v desiatkach denne a úmrtia sa rátali na jednej ruke, predseda vlády deň čo deň na svojich tlačovkách – plačovkách káral kdekoho a burcoval verejnosť. V lete, keď pandémia na čas poľavila, premiér a vláda neurobili takmer nič. Pred Vianocami, keď sa spustila nová lavínovitá vlna ochorenia, zaviedli „kozmetický“ lockdown, ale iba taký, aby nikoho priveľmi neobmedzili (nenaštvali). Teraz, keď situácia začína byť kritická a keď sa chladiarenské prívesy na ukladanie nebohých, ktorými nás strašili média na jar minulého roka na záberoch z Talianska, stávajú skutočnosťou aj u nás, sa zdá, že všetko sa má riadiť akosi „samo“. Pomôž si človeče, aj Boh ti pomôže. Najdôležitejším problémom vládnej garnitúry bolo, kto má kúpiť aké testy, a kto je väčší idiot.

Očkovanie proti COVIDu, ktoré sa na celom svete rozbieha, si celkom určite s pandémiou poradí. Škoda len, že neexistuje vakcína proti diletantstvu a proti ľudskej blbosti. 

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 316862x
Priemerná čítanosť článkov: 2247x

Autor blogu

Kategórie