Založ si blog

Permanentný festival šialencov II.

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov:

  1. Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v septembri. Hlava štátu však netušila (hoci s ohľadom na panoptikum, ktoré ju obklopuje, to tušiť mohla), že už pár dní bezuzdného predvolebného chaosu, honosne nazývaného súčasná koaličná realita, nevyhnutne povedie k permanentnej legislatívnej smršti ohrozujúcej ústavné princípy a ničiace naše verejné financie. Ľudia nepodliehajúci ilúziám v prípade viacerých zákonodarcov už dlhodobo hovorili o ľahko diagnostikovateľnej (no, žiaľ, asi neliečiteľnej) medicínskej diagnóze. Skeptici sa názorovo odlišujú iba v možnej úrovni a v rozsahu poškodenia postihnutých jednotlivcov. Že na tom niečo bude, potvrdzuje aj slovutný pán predseda a pomazaná hlava slovenského poslaneckého zboru, ktorý sa o parlamentnej „politickej realite“ svojich ovečiek neraz vyjadruje ako o chaose a o psychiatrii. Aj pani prezidentka zistila: na Slovensku je „politická situácia“ neúnosná a realita si urýchlene žiada skorší termín predčasných volieb. Ostáva už len vhodne motivovať najmenej 90 poslancov.
  2. Prednedávnom chcel bývalý odvolaný minister financií a súčasný poslanec NR SR rozdávať voličom po 500 eur netto za účasť na voľbách, zrazu sa však rozhodol znižovať zo štátneho platy poslancom. Podľa neho sú poslanecké platy (asi podľa vzoru OĽaNO?) „nespravodlivé“, pretože „poslanci chodia len na hlasovania, no berú päťtisícové platy“. Málokto si spomenie (a preto nezaškodí pripomenúť), že tento pán s imunitou chcel už v roku 2009 znižovať v parlamente počet zákonodarcov zo 150 na 50, pretože poslanci (že by už vtedy v OĽaNO?): „aj tak hlasujú ako cvičené opičky“. Návrh definitívneho riešenia je rovnaký ako v predchádzajúcom prípade a stačí zopakovať: na Slovensku je „politická situácia“ neúnosná a realita si urýchlene žiada skorší termín predčasných volieb. Ostáva už len vhodne motivovať najmenej 90 poslancov.

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov

15.02.2023

Koncom septembra sa u nás majú konať parlamentné voľby. Tušili sme, že predvolebná kampaň bude výnimočná, že by to však mohol byť nepretržitý festival kuriozít, to asi nenapadlo nikoho. Ešte sme iba vo februári a už máme čo hodnotiť: Za účasť v tohtoročných parlamentných voľbách by každý volič mal dostať odmenu 500 eur. V novele zákona o podmienkach [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 317460x
Priemerná čítanosť článkov: 2251x

Autor blogu

Kategórie