Založ si blog

Permanentný festival šialencov IV.

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami.

Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo konanie aktuálnych predčasných volieb. Nie tak na Slovensku. Od decembra minulého roka je vláda v demisií a do septembra to tak asi ostane.

Vo štvrtok 2. marca rozvíril politickú letargiu odvolaný šéf zdravotníctva s tým, že je pripravený odstúpiť z funkcie. Počas stretnutia v prezidentskom paláci minister kritizoval aj Matoviča a aj úrad vlády. Vyhlásil doslova, že „nechce ďalej pracovať pod tlakom v prostredí, ktoré je škodlivé, plné politickej korupcie a neskúsenosti“. Nechce sa ani veriť, že niečo také by sa naozaj mohlo týkať „najlepšej“ vlády, hoc aj odvolanej. Pani prezidentka požiadavke ministra Lengvarského vyhovela, odobrala mu poverenie – a vedením rezortu poverila, hádajte koho – do tretice Eduarda Hegera. 

Pripomína mi to bradatý vtip z boľševických čias: Cez rieku vybudovali kompu. Prievozník jedného dňa počuje mužský hlas dožadujúci sa prechodu cez rieku. Jedného neprevážame. Ale my sme dvaja. Nestačí. My sme traja. Prievozník sa naveľa, naveľa preplaví – a vidí iba jediného zákazníka. Však ste mali byť traja? Áno, ale ja som za troch – som tajomníkom národného výboru, predsedom straníckej organizácie a veliteľom hasičov. 

Odvolaný predseda vlády je dnes nielen šéfom exekutívy, ale aj hlavou štátnych financií a najnovšie aj hlavou rezortu zdravia. Je to veru pracovitý človek – aj na spomenutej kompe by ho vari previezli.

Ostáva nám iba veriť, že do konca septembra sa z neho nakoniec nestane absolutistický monarcha.

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Permanentný festival šialencov

15.02.2023

Koncom septembra sa u nás majú konať parlamentné voľby. Tušili sme, že predvolebná kampaň bude výnimočná, že by to však mohol byť nepretržitý festival kuriozít, to asi nenapadlo nikoho. Ešte sme iba vo februári a už máme čo hodnotiť: Za účasť v tohtoročných parlamentných voľbách by každý volič mal dostať odmenu 500 eur. V novele zákona o podmienkach [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 317470x
Priemerná čítanosť článkov: 2252x

Autor blogu

Kategórie