Založ si blog

Permanentný festival šialencov

Koncom septembra sa u nás majú konať parlamentné voľby. Tušili sme, že predvolebná kampaň bude výnimočná, že by to však mohol byť nepretržitý festival kuriozít, to asi nenapadlo nikoho. Ešte sme iba vo februári a už máme čo hodnotiť: 

  1. Za účasť v tohtoročných parlamentných voľbách by každý volič mal dostať odmenu 500 eur. V novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva to navrhuje líder OĽANO Igor Matovič, pritom urýchlene chce do parlamentu predložil návrh, ktorý by túto zmenu uzákonil. Zákon by sa mal vzťahovať len na tohtoročné voľby. Líder OĽaNO je presvedčený, že ide o spôsob, ako zabrániť návratu Smeru k moci. Nevie však vysvetliť, prečo by to tak malo byť, prečo by odmena mala byť práve vo výške 500 a nie napríklad 1000 eur, a nedokáže tiež odpovedať ani na otázku, kde by na takéto rozdávanie mal zobrať štát peniaze.
  2. Štátny tajomník Ministerstva životného prostredia Juraj Smatana chce rozhodovať o vlastníctve zbraní – nedávno totiž na sociálnej sieti prišiel s návrhom odoberať  (aj dodatočne) zbrojné preukazy tým ľudom, ktorí odmietnu výkon mimoriadnej vojenskej služby. Záujem MŽP SR o zbrane pravdepodobne môže súvisieť s vegetariánskymi medveďmi.
  3. Banky by mali financovať rozhadzovanie vládnej koalície v demisii. V parlamente sa totiž prerokováva novela, podľa ktorej sa má rozšíriť okruh subjektov zaťažených bankovým odvodom. Návrh poslanca Milana Vetráka z hnutia OĽaNO počíta s tým, že odvod sa bude týkať okrem poisťovní, ktoré ho už platia, aj bánk, lízingových spoločností a finančných sprostredkovateľov. Novela znamená, že regulovaným subjektom sa každý mesiac odčerpá zhruba jedno percento z celoročného zisku. Priame finančné dosahy poslanec Vetrák zatiaľ nevyčíslil, finančné inštitúcie sa domnievajú, že v dôsledku toho budú ročne poskytovať cca o 13-tisíc hypoték menej.
  4. A pre tých, ktorým festival slovenských paradoxov nestačí, pripomeňme, že zákonodarcovia v pléne Európskeho parlamentu odhlasovali zákaz predaja áut so spaľovacím motorom – a to od roku 2035. Znamená to, že onedlho si v EÚ už nebude možné zaobstarať žiadne nové auto so spaľovacím motorom. Ázia a Čína (a možno aj USA) sa môžu popukať.

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 317448x
Priemerná čítanosť článkov: 2251x

Autor blogu

Kategórie