Založ si blog

Domácí festival politických absurdít

Pred pár rokmi nám ako vrchol mienkotvornej kreativity mohla pripadať idea nazvať vznikajúcu politickú stranu menom božím. Dnes už neexistujúci subjekt s názvom Demokratická únia sa totiž podľa svojich zakladateľov mal pôvodne volať Demokratická únia Slovenska, v skratke DEUS. Podľa latinského slovníka to však znamená Boh a aj vtedajší otcovia-zakladatelia únie (napr. M. Kňažko) považovali stotožnenie sa s majestátom najvyššej autority asi za dosť trúfalé. Ostali teda pri menej pompéznej skratke DÚ a nakoniec sa radšej zlúčili s SDKÚ.

Čo sa názvov politických strán a hnutí týka, na domácej scéne registrujeme najrôznejšie divočiny. Niektoré z pomenovaní sa skôr hodia ako výraz zbožne želaných dominantných vlastností (Smer, Hlas, Skok, Šanca, Princíp, Vzdor), iné názvy vymedzujú priestor a miesto, kde sa subjekty cítia doma (Za ľudí, Sme rodina, Zmena zdola, Sopka), časť stručne definuje základné poslanie a smerovanie subjektov.

Názvy strán z ovocnej ríše sa doteraz nevyskytli. Symbol čerešní (nie názov) svojho času používali komunisti, prekvapivo doteraz nikto angažovane nevyužil na Slovensku produktovo populárne slivky. Botanickú terminológiu čiastočne aplikoval Vladimír Mečiar, keď svoju pracovitú ministerku zahraničia pripodobnil k hruštičke húževnatej. Dendrologické reminiscencie môže snáď niekomu pripomínať aj zmienka o „ruskom dubisku“, ku ktorému sa po slovansky chceli primkýnať naši národovci (viacerí koncom devätnásteho storočia, niektorí aj dodnes).

Čo týka jablka (najnovšieho prírastku do panoptika symbolov slovenských politických strán) za zmienku snáď stojí patália, ktorú s ním a s hadom mali v raji prarodičia Adam a Eva. Možno ešte firma Apple nebude nadšená pri predstave jej firemného loga na našom partajnom smetisku. A kvôli úplnosti pripomeňme, že kedysi existovala (a možno snáď aj existuje) česká folková skupina Jablkoň a v Rusku okrajová politická strana Jabloko.

V súvislosti so zavádzaním pomologických názvov do aktuálnej politiky mi napadá bradatý cirkusový vtip z mojich školských čias:

  • Pán riaditeľ, viete, ako sa časuje „jablko“?
  • Klaun, podstatné mená sa nečasujú, tie sa skloňujú.
  • Naozaj? Počúvajte: Ja blkám, ty blkáš, on (ona, ono) blká, by blkáme, vy blkáte, oni (ony) blkajú.

Dúfajme, že z domácej klauniády politických absurdít sa nakoniec „nepoblkáme“ všetci. Ak áno, potom botanika, jablká, Apple a jablkoni v tom cirkuse budú naozaj celkom nevinne.

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 315219x
Priemerná čítanosť článkov: 2236x

Autor blogu

Kategórie