Založ si blog

„Kolkovaný“ list premiérovi v demisii

Niekedy býva pomerne užitočné vrátiť sa v čase o niekoľko desiatok rokov nazad a porovnať si súčasnosť s nedávnou minulosťou. Spravidla na to ani netreba historickú erudíciu, ba ani stroj času, postačia spomienky pamätníkov, prípadne televízny archív. Môžeme si porovnať, s čím nás kŕmili mocipáni kedysi a čo nám „naši najlepší“ servírujú dnes. 

Spomienka minulá: Pracujúci ľud si raz a navždy zvolil svoj predvoj, ktorý preň vybuduje vyspelú spoločnosť, pre všetkých zvýši životnú úroveň, dostal doživotný mandát na presadzovanie svojich predstáv a nikdy inak. O tom, že predvoj „nekradne“ sa ani nesmelo pochybovať.

Situácia súčasná: My nekradneme, z ušetrených peňazí robíme všetko pre ľudí, takže máme výsostné právo napĺňať všetky svoje predstavy, na ktoré sme predsa dostali mandát. Predpokladá sa, že do konca volebného obdobia, no mohlo by to byť aj nejako inak.

Spoločným znakom oboch týchto reminiscencií je, že názor „ľudu“ mocipánov vlastne vôbec nezaujímal a nezaujíma. Žili a žijú si vo vlastnom svete a názor verejnosti ich zaujíma (ak vôbec) iba v čase volieb, ktoré sa nakoniec dajú ovplyvniť – v minulosti priamo, v súčasnosti pomocou peňazí a médií.

Ukážkou paralelného sveta politikov je napríklad nedávny výrok nášho odvolaného pána premiére, ktorému vraj podnikatelia doteraz zabudli oznámiť, že ich ničia vysoké platby za energie. Značnej časti médií a väčšine verejnosti pritom vôbec nepripadá čudné, že premiér (hoc aj v demisií) so štábom úradníkov, poradcov a asistentov za niekoľko mesiacov nestihol vziať na vedomie celosvetovú energetickú krízu. Možno snáď doteraz nezaznamenal ani dvojcifernú infláciu, neregistruje kolaps nášho zdravotníctva, nezaujíma sa o životnú úroveň slovenských dôchodcov…

Keď som voľakedy nebol ochotný alebo schopný splniť dajakú povinnosť, tak sa ma otec spýtal, či mi o tom má poslať „kolkovaný“ list. Asi by nezaškodilo poslať takýto list aj na úrad vlády, aby jeho najvyšší nájomník a predstaviteľ výkonnej moci (slovo „výkonnej“ nezamieňať so skutočnými výkonmi tohto pána) prestal v drese s číslom 76 fantazírovať o vidine akejsi efemérnej vládnej „sedemdesiatšestky“ a začal sa venovať reálnym problémom obyvateľov Slovenska.

Najlepšie by však bolo ušetriť peniaze za poštové poplatky a nevynakladať náklady za kolky a spomínaného pána v demisii zbaviť zodpovednosti, ktorá ho celkom viditeľne obťažuje.

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 315222x
Priemerná čítanosť článkov: 2236x

Autor blogu

Kategórie