Založ si blog

Seno nežerieme

Z viacerých strán počujeme a čítame od predstaviteľov súčasnej vládnej koalície rozhorčené výroky o hyenizme opozície ťažiacej z tragickej smrti bývalého policajného prezidenta, traktáty o dezinformáciách, hoaxoch a klamstvách z jej strany, reči o zneužívaní situácie, prilievaní oleja do ohňa a pod. Nechcem zachádzať do nepríliš vzdialenej minulosti a pripomínať, ako vtedajšia opozícia (dnešná koalícia) politicky „vyťažovala“ tragickú smrť dvoch mladých ľudí, a takisto nebudem poukazovať na rozdiely medzi závažným kriminálnym činom (akému sa nevyhne žiadna spoločnosť, ani tá „najideálnejšia“) a medzi „mimoriadnou udalosťou“ v štátnej ustanovizni (vo väzobnej väznici), akou dokonaný samovražedný pokus a s ním súvisiace okolnosti bezpochyby sú. Nota bene v prípade „prominentného“ obvineného – generála polície a donedávna aj policajného prezidenta.

Každý, kto má skúsenosti s „mimoriadkami“, vie, že v takom prípade všetkým, ktorí s tým mali a majú čokoľvek dočinenia riadne „lepí“. A takisto vie, že existujú iba dve východiská: (1) zatĺkať, zatĺkať, zatĺkať, …, (2) záležitosť dôkladne vyšetriť a vyjsť s pravdou na svetlo.

Prvý variant môže byť úspešný iba vtedy, ak sa tým s maslom na hlave podarí zahladiť všetky stopy a ak dokážu „eliminovať“ nepohodlných svedkov. Nebýva to vôbec ľahké – svedčí o tom rad nevydarených reálnych kriminálnych pokusov a tisícky detektívnych príbehov. Štátnej moci to môže „prejsť“ iba v podmienkach etablovaných totalitných režimov – a to u nás zatiaľ, chvalabohu, nemáme. 

Riešenie podľa druhého variantu, ako ukazuje aj situácia so spomínanou samovraždou, býva najefektívnejšie. Vyžaduje odvahu priznať vlastné pochybenia a zlyhania, no „vyčistí“ sa stôl a spravidla sa zabráni bájkam, domnienkam a spochybňovaniu.

Historky o cvičení s činkou, o kľukoch, o páde na peľasť postele, o prasknutej žilke v oku a o následnom zlepšení zraku, o potknutí sa na papučiach, či o prevrátenom nemocničnom vozíku, okolnosti nemocničnej rally Slovakia na trase Prešov – Ružomberok – Trenčín a späť, zmätočné tlačové konferencie ministerky spravodlivosti Kolíkovej, teatrálne vzdanie sa funkcie takmer penzistu generála Ivana – hoc vlastne nikto nepochybil, založenie prešetrovacej (nie vyšetrovacej) komisie bez kompetencií, to všetko sú okolnosti, ktoré nesvedčia o ochote súčasnej štátnej moci poskytnúť verejnosti od samého začiatku úplný a pravdivý obraz o okolnostiach úmrtia prominentného väzňa. Niet sa potom čo diviť, že sa ozvú pochybnosti, a médiá sú zaplavené viac alebo menej zasvätenými názormi o tom, čo „sa vlastne stalo“. 

Súčasní mocipáni, ktorí nám vlani po voľbách sľubovali nové poriadky a absolútnu otvorenosť, si asi myslia, že môžu hmliť a zatĺkať a že my ostatní, vulgárne povedané, „žerieme seno“?

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 317195x
Priemerná čítanosť článkov: 2250x

Autor blogu

Kategórie