Založ si blog

Na okraj predvolebných kalerábov

Existuje taký fúzatý bonmot, podľa ktorého nič nepobaví Boha viac, ako naše plány do budúcnosti. Prečítal som si predvolebný programový dokument strany OĽaNO „2020: Úprimne, odvážne, pre ľudí“, ktorý, ak ho voliči vôbec čítali, bol podkladom volebného úspechu tohto štvorčlenného spolku (strany).

S ohľadom na vývoj, ktorý autori textu v mnohom predpokladať nemohli, no aj s ohľadom na okolnosti, za ktoré si neskorší realizátori dokumentu môžu sami, pôsobis niektoré citáty z neho ani nie rok po voľbách dosť paradoxne: „Víťazstvo mafie vo voľbách znamená ešte viac zdeformovanú spravodlivosť v rukách politikov, ktorí myslia len na seba a obohacujú sa na úkor obyčajných ľudí. Znamená biedne zdravotníctvo, ktoré nevládze liečiť ľudí, a preto mnohí zbytočne zomierajú. Znamená zaostávajúce školstvo, ktorého výsledkom sú absolventi, ktorí si nedokážu nájsť v živote plnohodnotné uplatnenie. A znamená chradnúcu ekonomiku, ktorá vedie k zaostávaniu našej životnej úrovne oproti vyspelým štátom.“

Na inom mieste sa dočítame, že víťazi volieb ako jediní dali ženu na prvé miesto kandidátky. Úprimne povedané, kto si ešte dne na túto osobnosť (na prvom mieste kandidátky predsa nemôže byť žiadny „nímand“) spomenie a od volieb o nej ani nepočuť.

Na inom mieste sa dočítame, že navrhneme obmedziť prílepky k návrhom zákonov a predĺžiť lehoty na posúdenie pozmeňujúcich návrhov poslancov v parlamente v druhom čítaní, čím vytvoríme priestor na (odbornú) diskusiu o ich obsahu ako pri štandardnom legislatívnom procese. Skutočnosť? Aj Ústava SR sa narýchlo menila za protiprávnou igelitovou plentou v skrátenom legislatívnom konaní.

Text obsahuje aj úsmevné perličky – vraj Ministerstvo zdravotníctva premenujeme na Ministerstvo zdravia

V podstate reálne a realisticky pôsobí nasledujúca formulácia: „Ponúkame víziu dobre spravovanej krajiny s výkonnou ekonomikou, ktorá nezadlžuje budúce generácie, kde sa nezabúda na tradície a hodnoty, kde iný názor nerobí z ľudí nepriateľov, ale partnerov“. Podľa slovníka možno totiž slovo „vízia“ interpretovať aj ako „obraz budúcnosti, ktorú zamýšľame“. Ide teda o stav, ktorý chcú tí, čo určujú ciele, dosiahnuť v budúcnosti. V prípade OĽaNO určite ide o budúcnosť časovo značne vzdialenú.

V tieni pokračujúcej jalovej diskusie premiéra a vicepremiéra o tom, kto z nich je väčší idiot či sabotér, pôsobia proklamácie o hľadaní riešení, kde politici nesú (hmotnú) zodpovednosť za svoje činy, dosť tristne.

Kto chce nech uverí, že to, čo nám súčasná vládna moc predvádza, sú opatrenia, ktoré pomáhajú zlepšiť našu politiku, štát, život a prácu. A že dnešná „verchuška“ sú predstavitelia štátu postaveného na nových základoch tak, aby sa tí, čo ho spravujú, zodpovedali za svoje činy občanom, ktorí ich volia a platia.

Poučenie? Voliči by sa mali naučiť čítať texty s porozumením a nedávať nabudúce svoj hlas komukoľvek iba na základe šašovských kampaní. 

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 316885x
Priemerná čítanosť článkov: 2247x

Autor blogu

Kategórie