Založ si blog

Pripomienka výročia

Zhruba pred štyridsiatimi rokmi by médiá hodnotili, aké hodnotné záväzky poprijímali pracovné kolektívy a brigády socialistickej práce k výročiu VOSR (Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie), ktorá sa uskutočnila 7. novembra 1917. Rok čo rok sme pompézne oslavovali niečo, čo nebolo „októbrové“, pretože sa to oslavovalo v novembri, nebolo to vlastne ani „veľké“, pretože šlo o dielo zopár fanatikov, o ktorom dosť dlho ani vo vtedajšom Rusku nevedel takmer nikto, a o „revolúcii“ tiež ťažko možno hovoriť, pretože šlo o typický puč.

Údajného zosnovateľa celej akcie – V. I. Lenina – previezol zo Ženevy do Petrohradu nemecký pancierový vlak. Nemci dúfali, že podnecovaním nepokojov v Rusku destabilizuje politickú situáciu svojho východného nepriateľa. Ak by ruský front vypadol z hry, Nemci by mohli svoje vojenské sily skoncentrovať na západe – proti Francúzsku.

Boľševický prevrat v Rusku – podľa učebníc dejepisu dielo geniality súdruha Lenina – bol v skutočnosti výsledkom šťastnej náhody a komunistickej vierolomnosti. Faktom však je, že do roku 1924 si jeho víťazi definitívne upevnili svoju moc v krajine (už nie v Rusku, ale v Sovietskom zväze).

Typické, a nielen pre túto „revolúciu“, bolo to, že boľševici, keď sa v Rusku dostali k moci, vlastne ani nevedeli, ako proletársky „raj na zemi“ nastoliť. Pomohli si opäť nemeckými skúsenosťami. Nemecko totiž pod tlakom vojnových udalostí v rokoch 1914 – 1918 skoncentrovalo svoju priemyselnú výrobu do rúk štátu a v podstate sa stalo centrálne riadenou ekonomikou. Súdruhovia tento model jednoducho skopírovali a z vojenského modelu urobili „pokrokový socialistický“ spôsob riadenia hospodárstva. 

Nebyť 1. svetovej vojny, socializmus by v Rusku pravdepodobne nezvíťazil, a nebyť 2. svetovej vojny nerozšíril by sa ďalej do Európy (aj k nám) a do Ázie. Podľa Čiernej knihy komunizmu výsledkom tohto „boja za mier a pokrok“, ktorý sa začal streľbou z Auróry pred 103 rokmi, bolo cca 150 miliónov obetí.

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

Kuba

Rusko verbuje do armády stovky Kubáncov, láka ich na vysoké platy a ruské pasy

05.05.2024 14:30

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 sa údajne pripojili k ruským ozbrojeným silám stovky Kubáncov, vyplýva z uniknutých dokumentov.

Ukrajina SR ČR Čaputová Pavel Návšteva

Prezidentka sa chystá na sklonku svojho mandátu navštíviť Ukrajinu

05.05.2024 14:00

Naznačila, že návšteva by mala obsahovať stretnutia s ukrajinským prezidentom, predsedom vlády a parlamentu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 318487x
Priemerná čítanosť článkov: 2259x

Autor blogu

Kategórie