Založ si blog

Protokolárne novinky

Tak nás navštívila pani Bidenová. Minister zahraničných vecí ju na letisku v Bratislave prijal s poctami, ktoré patria hlave štátu. Doteraz som si myslel, že USA nie sú dedičnou monarchiou a že ide o krajinu s volenou hlavou štátu. Návšteve manželke amerického prezidenta treba celkom iste venovať patričnú pozornosť a vzdať jej náležitú úctu, no celkom iste nejde o skutočnú „polovičku“ hlavy štátu. Neviem, či sú medzinárodné aktivity prvej dámy Spojených štátov súčasťou americkej zahraničnej politiky, no ak sa dobre pamätám, ani oveľa populárnejšia Jacquelina, manželka prezidenta Kennedyho, neabsolvovala oficiálne zahraničné návštevy bez svojho manžela.

Možno však ide o náznak nového trendu a prvé dámy a prví páni sa vo viacerých krajinách stanú oficiálnymi predstaviteľmi štátu? Predstaviteľmi, ktorých nikto nevolil, a svoje postavenie budú, podobne ako manželky kráľov, odvodzovať od svojich manželských (partnerských) zväzkov. Ak sa takáto prax ujme, navrhujem zaviesť aj funkciu prvého syna (prvej dcéry) – niečo podobné ako monarchickí korunní princovia a princezné.

Otázkou ostáva, aké požiadavky sa budú klásť na vzťah hlavy štátu ku svojej oficiálnej partnerke (partnerovi). Vynorí sa opäť problém tzv. morgantických zväzkov? Budú môcť funkciu „polovičky“ hlavy štátu vykonávať iba ich riadne zosobášení partneri, alebo to budú môcť byť aj rôzni spolubývajúci, priatelia a známi? A otázok asi bude viac.

Dnes nám média oznámili, že na oficiálnu návštevu Slovenska z Rumunska priletela manželka prezidenta Spojených štátov, nabudúce to možno už bude oficiálna návšteva priateľa prezidentky štátu XY.    

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Ešte pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo už aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 317902x
Priemerná čítanosť článkov: 2255x

Autor blogu

Kategórie