Založ si blog

Pomoc a fyzika

Témou niekoľkých ostatných dní je ďalší balíček proukrajinských opatrení Európskej únie obsahujúci aj požiadavku zastaviť od budúceho roka dovoz ruskej ropy do členských krajín. Vojna je, samozrejme, záležitosť úplne výnimočná, no ani takomto prípade sa nevypláca strácať hlavu a podliehať návalom súcitu a emócií. 

Mýliť si „hystériu“ s „históriou“ je nanič, o tom nás presvedčuje aj nedávna minulosť. V roku 1945 malo rozbité Nemecko za sebou prehratú vojnu s miliónmi mŕtvych, s holokaustom, s gestapom, s koncentračnými tábormi a svätou pravdou bolo, že Nemci (vtedy „nemci“ – dôsledne iba malými písmenami) už nikdy nebudú môcť byť prijatí do žiadnych medzinárodných organizácií, ba vlastne ani medzi slušných ľudí. O štyri roky boli na svete dva nemecké štáty a zhruba o pätnásť rokov sme sa už za železnú oponu chodili do vtedajšej NSR pozerať na hospodársky zázrak a na demokraciu v praxi. Zdravý rozum zvíťazil nad „spravodlivosťou“.   

Od 24. februára je jasné, že Západ v prípade vojny na Ukrajine nehodlá prekračovať hranice NATO a EÚ, takže okrem sankcií voči Rusku a dodávok na Ukrajinu nemá inú možnosť, ako do konfliktu zasiahnuť. Zo základných fyzikálnych zákonov ale vyplýva, že ani pomoc nemôže byť nekonečná, že má istú racionálnu hornú hranicu. Ak sa takáto hranica prekročí, ochota pomôcť sa zmení na záťaž a sankčné opatrenia začnú destabilizovať krajiny, ktoré ich prijali. Výsledkom bude oslabený demokratický svet – a o to Putinovi ide. Účinnú pomoc môže Ukrajine poskytovať iba nezdecimovaná Európa.

A len tak na okraj: Nakoľko je reálne, že ešte tri roky (výnimka, ktorú sa snažíme z európskeho embarga vyrokovať) potečie ropa z Ruska na Slovensko bez akýchkoľvek obmedzení a potom Rusom jednoducho oznámime, že koniec, vozíme odinakiaľ? 

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 315194x
Priemerná čítanosť článkov: 2235x

Autor blogu

Kategórie