Založ si blog

Matovičovo víťazstvo

Boľševici (v blahej pamäti) jednotlivé etapy „dejinného vývoja“ ukončili neraz všeobecne platnými „poučeniami“ – a následnými previerkami, výmenami a represiami. Prvého marca (v tomto roku nebudeme mať 29. február) to bude rok od volebného úspechu Igora Matoviča a jeho štvorčlenného spolku (strany?) OĽaNO.

Na pripomienku vlaňajšieho celoštátneho „Februárového víťazstva Igora Matoviča“ by možno nezaškodilo vydať akési nové „Po(p)učenie z krízového vývoja“, z ktorého by sme sa dozvedeli o „dostiženiach“ vládnej kamarily, bude v ňom zoznam múdrosráčov, záškodníkov a zradcov a aj súpis trestov za neposlušnosť.    

Je ľahko možné, že Matovič, o vláde ktorého by sa nielen v tomto „Po(p)učení“, ale vraj aj v učebniciach dejepisu malo písať ako o najlepšej v slovenských dejinách, v lexikónoch úspešne nahradí epirského kráľa Pyrrha. Výrazom „Pyrrhovo víťazstvo“ sa označuje príliš draho zaplatený úspech, alebo víťazstvo, ktoré sa vlastne „udialo“ omylom. Môže to tiež znamenať výsledok, ktorý namiesto zisku prináša straty. Pyrrhos (318 – 272 pr. Kr.) ako spojenec Grékov v južnej Itálii dvakrát zvíťazil nad Rimanmi. Jeho vojská však pri tom utrpeli také straty, že víťazstvo sa prakticky rovnalo porážke.

Nepôsobí na vás vývoj na Slovensku od marca 2020 trochu ako „Matovičovo víťazstvo“? 

V súvislosti s „Matovičovým víťazstvom“ mi napadá rozhovor, ktorý som si nedávno vypočul v rozhlase. Nemenovaný starosta v ňom popisoval, ako sa mu obyvateľka jeho obce so slzami v očiach zverila, že: (1) už nemá z čoho žiť, (2) volila Matoviča. Prvý problém starosta operatívne riešil – zo svojho. Na okraj druhého moderátor relácie poznamenal, že milá občianka by si predovšetkým mala byť vedomá, že svojim hlasom prispela k onomu víťazstvu a k jeho dôsledkom a utiekať by sa mala predovšetkým ku svojmu volebnému favoritovi.

Ako sa to celé skončilo? Kráľa Pyrrha vlastní nakoniec z Itálie vyhnali.        

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 317753x
Priemerná čítanosť článkov: 2254x

Autor blogu

Kategórie