Založ si blog

Testovacie spartakiády naozaj nie sú jediným riešením

Kľúčovou otázkou dneška je, ako zabezpečiť, aby v súvislosti s kovidom prestalo hroziť riziko zrútenia sa zdravotného systému a ako vrátiť ľuďom životy bez obmedzení. Je to problém, pred ktorým nestojí iba Slovensko, ale riešia ju vlády všetkých krajín sveta.

U nás sme na koronavírus ako jediní na svete zhodili už niekoľko testovacích „atómových bômb“. Premiér chcel to najlepšie, no skončilo sa to ako vždy. Výsledok? Na počet obyvateľov máme najviac úmrtí na svete. Bombometčík totiž nepochopil, že podstata „boja proti hnusobe“ netkvie v žiadnych testovacích zbraniach hromadného ničenia, ale v tom, ako zabrániť nákaze a úmrtiam ľudí, predovšetkým tých, ktorí sú extrémne zraniteľní a ktorých vírus vážne ohrozuje.

Jednou z ciest k naozaj „normálnemu“ životu je vakcinácia – zacielená primárne na ľudí staršieho veku (na seniorov s nadváhou?). Ak prioritne zaočkujeme členov takejto rizikovej skupiny, ktorí navyše mávajú viacero chorôb naraz (a vírus ich naozaj vážne ohrozuje), zaručíme, že sa nedostanú do ťažkej fázy choroby COVID -19 a nebudú zahlcovať nemocnice. Do rizikovej skupiny treba prirodzene zaradiť aj zdravotníkov a rad ďalších exponovaných profesií, ako sú napríklad pracovníci v sociálnych službách či v infraštruktúre, alebo hoc aj obsluha jadrových reaktorov. Diskutovať však možno o tom, či tam patria aj tuctoví politici?

Sme v situácii, keď dosť ľudí infekciu už prekonalo – a mnohí z nich o tom ani nevedia. Tých asi nebude potrebné urgentne očkovať, stačí u nich overiť prítomnosť protilátok (test na IgG a IgA protilátky), čo sa však zatiaľ bežne nerobí. 

Priebeh kovidu výrazne zhoršuje následný chronický zápal organizmu. Existuje vysoký stupeň korelácie medzi chronickým zápalom a nadváhou, ešte vyššia väzba sa pozoruje medzi chronickým zápalom a deficitom vitamínu D. Britská vláda preto napríklad od septembra minulého roka poskytuje zadarmo vitamín D všetkým, ktorí to potrebujú. Keďže deficit vitamínu D a vyššia zrážanlivosť krvi predstavujú riziko vážneho priebehu kovidu, asi by nezaškodilo skríningovo ich zisťovať.

Ak by sme reagovali aj na názory na vhodnosť, účinky, dostupnosť a cenu liečiv Ivermectin či Remdesivir, mohli by sme v debate ešte veľmi dlho pokračovať. Aj tak sa mi však vidí, že okrem zavedených celoplošných testovacích spartakiád sú k dispozícii aj iné (účinnejšie?) spôsoby „boja s hnusobou“. Zavedú sa štandardne aj u nás?

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Russia Military Official Arrest

Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

24.04.2024 14:00

Námestníkovi šéfa rezortu obrany hrozí až 15 rokov väzenia. Prečo šéf Kremľa umožnil zatknúť jedného z najvplyvnejších predstaviteľov ozbrojených síl?

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 317271x
Priemerná čítanosť článkov: 2250x

Autor blogu

Kategórie