Založ si blog

Matovičovo víťazstvo

Boľševici (v blahej pamäti) jednotlivé etapy „dejinného vývoja“ ukončili neraz všeobecne platnými „poučeniami“ – a následnými previerkami, výmenami a represiami. Prvého marca (v tomto roku nebudeme mať 29. február) to bude rok od volebného úspechu Igora Matoviča a jeho štvorčlenného spolku (strany?) OĽaNO.

Na pripomienku vlaňajšieho celoštátneho „Februárového víťazstva Igora Matoviča“ by možno nezaškodilo vydať akési nové „Po(p)učenie z krízového vývoja“, z ktorého by sme sa dozvedeli o „dostiženiach“ vládnej kamarily, bude v ňom zoznam múdrosráčov, záškodníkov a zradcov a aj súpis trestov za neposlušnosť.    

Je ľahko možné, že Matovič, o vláde ktorého by sa nielen v tomto „Po(p)učení“, ale vraj aj v učebniciach dejepisu malo písať ako o najlepšej v slovenských dejinách, v lexikónoch úspešne nahradí epirského kráľa Pyrrha. Výrazom „Pyrrhovo víťazstvo“ sa označuje príliš draho zaplatený úspech, alebo víťazstvo, ktoré sa vlastne „udialo“ omylom. Môže to tiež znamenať výsledok, ktorý namiesto zisku prináša straty. Pyrrhos (318 – 272 pr. Kr.) ako spojenec Grékov v južnej Itálii dvakrát zvíťazil nad Rimanmi. Jeho vojská však pri tom utrpeli také straty, že víťazstvo sa prakticky rovnalo porážke.

Nepôsobí na vás vývoj na Slovensku od marca 2020 trochu ako „Matovičovo víťazstvo“? 

V súvislosti s „Matovičovým víťazstvom“ mi napadá rozhovor, ktorý som si nedávno vypočul v rozhlase. Nemenovaný starosta v ňom popisoval, ako sa mu obyvateľka jeho obce so slzami v očiach zverila, že: (1) už nemá z čoho žiť, (2) volila Matoviča. Prvý problém starosta operatívne riešil – zo svojho. Na okraj druhého moderátor relácie poznamenal, že milá občianka by si predovšetkým mala byť vedomá, že svojim hlasom prispela k onomu víťazstvu a k jeho dôsledkom a utiekať by sa mala predovšetkým ku svojmu volebnému favoritovi.

Ako sa to celé skončilo? Kráľa Pyrrha vlastní nakoniec z Itálie vyhnali.        

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 315271x
Priemerná čítanosť článkov: 2236x

Autor blogu

Kategórie