Založ si blog

Stála konferencia inštitútu Igora Matoviča

Tieto riadky píšem v nedeľu popoludní a kvitujem, že takmer celý uplynulý týždeň sa vláda SR intenzívne venovala problematike národného zdravia, predovšetkým otázke testovania v súvislosti s kovidovou pandémiou.

Vláda zasadala v pondelok (testovaniu sa, tuším, nevenovala), v utorok – pauza, v stredu áno, vo štvrtok nie – to pán premiér plánované stretnutie zrušil, v piatok áno, v sobotu áno a „zasedenie“ je naplánované aj nadnes. A po každom rokovaní tlačovka, na ktorej (by) sme sa mali s definitívnou platnosťou dozvedieť, či predseda vlády „umlátil“ svojou utkvelou predstavou koaličných partnerov a či opäť všetci s vystrčenými nosmi dobrovoľne a s nadšením „zabojujeme za vidinu slobody“.

Ak sa pozrieme do slovníka, zistíme, že pravidelne sa opakujúca poradná schôdza sa dá označiť aj ako „konferencia“. V súvislosti s týmto pojmom, si možno spomeniete, že podobnú politicky aktívnu permanentne zasadajúcu ustanovizeň sme na Slovensku mali (máme?): Stálu konferenciu občianskeho inštitútu (SKOI).

SKOI vznikla koncom roku 1993 ako reakcia na politický vývoj po voľbách v roku 1992. VPN sa pred týmito voľbami rozpadla na dve časti – na mečiarovské HZDS a na Občiansku demokratickú úniu (ODÚ). Kým HZDS vo voľbách s veľkým náskokom zvíťazilo, „odutí“ získali zhruba štyri percentá hlasov, do parlamentu sa nedostali a ODÚ onedlho zanikla. 

Podľa lexikónu pojem „inštitút“ predstavuje okrem iného aj spoločenstvo ľudí združujúcich sa na základe spoločne vyznávaných hodnôt. Pre členov, priaznivcov a sympatizantov SKOI sú takými hodnoty liberálnej demokracie. Adjektívum „stála“ v názve signalizuje, že sa chcú schádzať a diskutovať čo najčastejšie (permanentne?). Z dodnes aktívnych politikov možno v súvislosti so SKOI spomenúť pána doktora Osuského, poslanca NR SR za SaS. 

Mám pre predsedu vlády návrh. Mohol by sa poradiť s koaličným kolegom Osuským a pre prípad, keď pocíti potrebu permanentne diskutovať o akomkoľvek vlastnom nápade (napr. aj o plošnom testovaní), založiť si vhodnú súkromnú platformu, napríklad Stálu konferenciu inštitútu Igora Matoviča. Z predchádzajúceho textu vyplýva, že navonok to bude pripomínať minulotýždňovú sériu rokovaní vlády – pôjde o hojné a pravidelne sa opakujúce schôdze spoločenstva ľudí zdieľajúcich myšlienky pána premiéra.

Podoba však bude čisto vonkajšia, pretože nie o všetkých súčasných členoch vlády možno s určitosťou tvrdiť, že nadšene „zdieľajú“ všetky nápady jej predsedu.

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 318346x
Priemerná čítanosť článkov: 2258x

Autor blogu

Kategórie