Založ si blog

Voda bude vrieť pri osemdesiatich stupňoch

Tí, ktorí si na to ešte pamätajú, celkom iste vedia, že súdruhovia vo vtedajšom socialistickom Československu prijali ako jedno zo „súboru opatrení na úsporu palív a elektrickej energie“ aj zavedenie tzv. letného času (mimochodom – vládnuci „nesúdruhovia“ v EÚ ho dodnes nezrušili). 

V krajinách „zahnívajúceho“ kapitalizmu zaviedli zasa v čase ropnej krízy v sedemdesiatych rokoch minulého storočia ako opatrenie na úsporu pohonných hmôt jazdenie automobilov podľa poznávacích značiek. V nepárne dni (pondelok, streda, piatok) smeli jazdiť iba vozidlá, ktorých poznávacia značka (dnes by sme povedali EČV) sa končila nepárnou číslicou, v párne dni (utorok, štvrtok, sobota) vozidlá s párnou koncovkou, už si nepamätám, ako to bolo v nedeľu, vtedy snáď mohli jazdiť všetci. Keďže vtedy sme boli so Sovietskym zväzom, v ktorom boli aj Rusko a aj Ukrajina, nerozluční bratia, nafty a benzínu sme mali habadej a opatrenia v „imperialistickej“ cudzine nám boli na smiech.

Opäť máme v Európe (v celej, nielen v jej „zahnívajúcej“ časti) energetickú krízu a únijní mocipáni sa nás vehementne snažia presvedčiť, že sa začala presne 24. februára tohto roku. Zabudli asi na dlhodobú politiku „zeleného údelu“, pomocou ktorej v rozpore so „zdravým sedliackym rozumom“ a aj s elementárnymi fyzikálnymi princípmi zdevastovali, okrem iného, aj európsky trh s energiami. „Nazeleno“ sa totiž v Nemecku už niekoľko rokov podstatná časť elektrickej energie vyrába spaľovaním plynu – lebo jadro je fuj a neekologické a ruský plyn je dostatočne „green“. Celá Európa bude v dôsledku toho za elektrickú energiu platiť možno desať-, dvadsaťnásobok toho čo vlani, pretože ceny elektriny na európskej energetickej burze sa odvodzujú od ceny najdrahšie vyrábanej energie.

Sankcie zo strany EÚ, ktoré majú Putina potrestať za vojnu na Ukrajine, vedú k tomu, že Rusi namiesto toho, aby kompromitovali európskych lídrov prijímaním peňazí na financovanie vojny, radšej do Európy obmedzujú dodávky plynu, prípadne ich aj zastavia. Plynu z iných zdrojov možno bude v únii dosť, no jeho ceny celkom iste priveľmi klesať nebudú a vďaka spomenutému burzovému systému ostanú vysoké aj ceny elektriny.

Rozpaky súčasných európskych lídrov veľmi dobre môžeme pozorovať pri hľadaní tzv. spoločných „európskych“ východísk z energetickej krízy. Keďže je v rozpore s prírodnými zákonmi súčasne napĺňať princípy „green dealu“, sankčne obmedzovať dodávky plynu z Ruska a mať aj dostatok energie, vybrať si veru nebude jednoduché.

Koncom šesťdesiatych rokov bol natočený český film „Prípad pre začínajúceho kata“. V ňom vedci zistili, že najviac chrípky sa vyskytuje v novembri. Politici, aby eliminovali chrípkové epidémie, následne v kalendári zrušili november. Koncom sedemdesiatych rokov minulého storočia s cieľom „pridať“ pracujúcim hodinu svetla na práce v záhradke súdruhovia zaviedli letný čas. Dnešní európski lídri by v podobnom duchu napríklad mohli nariadiť, že voda musí vrieť, povedzme, pri osemdesiatich stupňoch Celzia.

Okrem vysokých nadmorských výšok je to za normálnych okolností v rozpore s elementárnou fyzikou, no aké úspory sa budú dať vyčísliť!

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 315281x
Priemerná čítanosť článkov: 2236x

Autor blogu

Kategórie