Založ si blog

„Tak nám zabili Ferdinanda“

Titulok tohto príspevku som si požičal od Jaroslava Haška a začínajú sa tak „Osudy dobrého vojáka Švejka za války světové“. Josef Švejk, obchodník so psami, vtedy ešte civil, nechápal, že ide o arcivojvodu Ferdinanda, „toho z Konopiště, toho tlustýho, nábožnýho“, následníka rakúsko-uhorského trónu, a aké následky jeho smrtť bude mať.

Dnes by asi Švejkova domáca referovala: „Tak nám zomrela kráľovná“. A pri pohľade na bývalý Pioniersky palác s vlajkami na pol žrde by si pokojne mohla pomyslieť, že nebohá ani nebola kráľovnou, ale prezidentkou. Po zhliadnutí a po prečítaní aktuálnych slovenských médií by tiež ľahko mohla podľahnúť dojmu, že viac ako sedemdesiat rokov bola hlavou nášho štátu Alžbeta II. Počas jej „mandátu“ sa však u nás vystriedalo jedenásť hláv štátu (Gottwald, Zápotocký, Novotný, Svoboda, Husák, Havel, Kováč, Schuster, Gašparovič, Kiska, Čaputová). 

Články a relácie po celom svete, ktoré sa britskému prominentnému úmrtiu venujú, unisono oceňujú zodpovedný prístup nebohej kráľovnej k povinnostiam. Pred pár dňami podal v Balmorale v Škótsku Boris Johnson demisiu do jej rúk a takmer na smrteľnej posteli tam tiež osobne vymenovala novú premiérku. Asi by si vyprosila, ak by ktoréhokoľvek člena jej vlády napadlo poslať jej svoju demisiu po sekretárke do podateľne Buckinghamského paláca, a nikto si tiež asi nedokáže predstaviť, že by Alžbeta II. uprednostnila problémy Severného Macedónska pred riešením vládnej krízy vo vlastnej krajine. 

Keďže časy sa menia a, žiaľ, málokedy k lepšiemu, je dosť ľahko možné, že viac ako sedemdesiat vladárskych rokov Alžbety II. sa veľmi rýchle premení na dávnu históriu, na ktorú budeme iba nostalgicky spomínať.      

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 317325x
Priemerná čítanosť článkov: 2251x

Autor blogu

Kategórie