Založ si blog

Vnútorný hlas a prestupová turistika

Cez prázdniny – v uhorkovej sezóne – sa spektrum televíznych politických diskusných relácii výrazne zúžilo. K dispozícii je, tuším, jediná – V politike na TA3. 31. júla boli jej hosťami poslanci NR SR J. Krúpa (už s uvedenou najnovšou straníckou príslušnosťou – SaS) a R. Takáč (Smer). Relácia jasne ukázala, ako sa v našom zákonodarnom zbore „rešpektuje“ vôľa voličov. Ak ma pamäť a archívy neklamú, tak sa Juraj Krúpa dostal do parlamentu na kandidátke Igora Matoviča vďaka dôvere a sympatiám voličov OĽaNO. Príliš veľa preferenčných hlasov od nich síce nezískal, no aj tak sa za „obyčajných“ stal poslancom a dokonca aj predsedom výboru NR SR. Na to, aby sa zo dňa na deň stal fundovaným parlamentným hlásateľom politiky SaS už žiadne hlasy nepotreboval, stačí mu jeho osobné „samorozhodnutie“. Predvolebný cirkus, vôľa voličov a doterajšie parlamentné pôsobenie už nikoho nemusí (a nesmie?) zaujímať. Proste – rozhodol (vlastný?) vnútorný hlas.

O úlohe vnútorného hlasu sa na príklade premeny hriešneho Šavla na svätého apoštola Pavla dočítame už v Biblii. Dôvodov, ktoré viedli k aktuálnemu „obráteniu“ poslanca bude asi viacero a nie všetky budú čisto biblické. Dá sa napríklad odolať neobsadenej pozícii bezpečnostného straníckeho šéfexperta? Politický objaviteľ a dovčera nespochybniteľný idol J. Krúpu Igor Matovič si zasa myslí, že náhlu premenu nemajú na svedomí žiadne ušľachtilé pohnútky, ale mrzké volanie peňazí. 

Voliči vládneho „štvorspolku“ môžu byť nakoniec radi, že pán poslanec sa rozhodol z OĽaNO prestúpiť aspoň do SaS, ostáva tak (do konca augusta?) v koaličnej rodine. Bez toho, aby „bol porušený zákon“, si teoreticky mohol vybrať z oveľa exkluzívnejších ponúk. 

Správy z ostatných dní naznačujú, že aj do poslaneckého klubu Sme rodina majú takisto pribudnúť traja (šiesti?) poslanci, ktorých by sme na pôvodnej kandidátke tejto strany hľadali márne.

Asi je načase zamyslieť sa nad „prestupovou turistikou“, ktorú v našom parlamente nepozorujeme prvýkrát, a zakázať ju. Inak sa môžeme v oveľa väčšej miere dožiť nikým nevolených „poslancov“, reprezentujúcich kohokoľvek a vlastne nikoho. V porovnaní s „voľbami“, ktorých výsledok možno samoobslužne jednoducho meniť, sa potom ako lepší a hlavne lacnejší ukazuje výber „zástupcov ľudu“ pomocou generátora náhodných čísel.      

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 316759x
Priemerná čítanosť článkov: 2247x

Autor blogu

Kategórie