Založ si blog

Určite sa budeme hanbiť

Pamätám si, že vo svojom „najmúdrejšom“ veku som sa svojho otca ironicky vypytoval, ako sa „im“ to mohlo v roku 1948 pritrafiť, že sa moci u nás nadlho chopili boľševici. Na margo mojich pubertálnych komentárov treba poznamenať, že v čase „víťazného“ februárového puču mal môj otec dvadsať rokov a „oni“ boli pre mňa všetci, ktorí už pubertu absolvovali. Nemienim tu dopodrobna rozoberať pozadie a podrobnosti komunistickej stratégie a taktiky v bývalom Československu, no faktom je, že nemálo ľudí v Čechách a na Slovensku by sa určite mohlo (a niektorí sa ešte môžu) červenať za to, ako pomáhali boľševikom k moci a ako z toho profitovali.

 Ak sa nás deti a vnuci o pár rokov spýtajú, ako bolo možné, že Slovensko sa dostalo do spárov absolútne nekompetentnej garnitúry, hanbiť sa veru budeme musieť. Len si spomeňme, aká pohnútka viedla značnú časť elektorátu k voľbe Igora Matoviča a jeho „strany“. Neraz to bolo: „On im všetkým ukáže“, resp. „Bude sranda“. Sranda veru je a víťazná koalícia to už „ukázala“ všetkým, nielen „im“. Dosť dlho terajšia (a aj tá „predchádzajúca“) vláda vydržala s rétorikou: „Lebo Fico“, „Prázdna špajza“ a „Rozviazané ruky“, neskôr mali „kovid“, teraz majú, chvalabohu, „Putina“. Strmo rastúcu infláciu, energetickú krízu a chudobu úspešne ignorujú, o to viac sa venujú osobným sporom, tvrdohlavej ješitnosti a vzájomným podrazom. Kto je kedy s kým a kto je kedy proti komu, to už nevie ani Boh, nieto prezidentka či členovia vlády a už vôbec nie poslanci. Ako sa v tom potom majú vyznať chudáci vševedkovia žurnalisti, či jednoduchí voliči (občania)?

O kompetentnosti, morálke a kvalifikácii viacerých súčasných potentátov možno celkom oprávnene pochybovať, v niektorých prípadoch by veru nezaškodila ani návšteva u psychiatra. Len tak sami pre seba si môžeme urobiť jednoduchý test. Vezmime si mená všetkých členov vlády a všetkých členov parlamentu a vyberme si tých, ktorí okrem svojej terajšej funkcie niečo znamenali (znamenajú). A môže sa začať licitácia podobne ako medzi Abrahámom a Bohom pred zničením Sodomy a Gomory. Hľadali sa „spravodliví“ (Gn 18, 20 – 32) – najprv ich malo byť päťdesiat, potom štyridsaťpäť, neskôr štyridsať, tridsať, dvadsať a nakoniec stačilo aj desať.  Výsledok vieme, zachránili sa traja: Lót s dvomi dcérami. Podobne by asi dopadol aj náš výber – ťažko by sme našli trojicu úctyhodných. 

Na rozdiel od tých, ktorí „víťaznému“ februárovému prevratu u nás s ohľadom na povojnovú medzinárodnú situáciu nemohli zabrániť, sa my veru budeme hanbiť. Budeme sa červenať za to, že volíme nezodpovedne, že nevenujeme dostatočnú pozornosť tomu, kto nás smie viesť, že neodoláme pozlátku a že falošným heslám dávame prednosť pred serióznymi ideami. Proste budeme sa hanbiť za to, že nám nezáleží na vlastných životoch a na životoch našich detí a vnukov.

Alebo že by platil názor niektorých skeptikov, že Slováci si sami nedokážu vládnuť? 

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Mykola Solskyj

NABU podozrieva ukrajinského ministra Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy

23.04.2024 12:18

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 sa na Ukrajine objavilo viacero korupčných káuz.

Súdna rada

Súdna rada je aktuálne v kompletnom zložení, budúce nominácie nebude komentovať

23.04.2024 12:01

Dvaja z aktuálnych členov súdnej rady, ktorých v minulosti zvolila do funkcie NR SR, však budú túto stredu vypočutí pred ústavnoprávnym výborom.

Maximilian Krah, Nemecko, AfD, eurovoľby

Nemecko zatklo muža za špionáž pre Čínu, odovzdával informácie z europarlamentu. Peking reaguje

23.04.2024 12:00, aktualizované: 12:11

Spolková generálna prokuratúra tvrdí, že sledoval aktivity čínskej opozície v Nemecku.

karlova ves, električka, bratislava, Segnerovsa

V Karlovej Vsi zrazila električka chodkyňu, skončila v nemocnici

23.04.2024 11:18

Polícia chodcom zdôrazňuje, že sú povinní dať električke prednosť aj na neriadených priechodoch pre chodcov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 317133x
Priemerná čítanosť článkov: 2249x

Autor blogu

Kategórie