Založ si blog

Koniec a začiatok

Nepoznám nikoho, kto by bol protirodinný!

Väčšina z nás má skúsenosti s klasickou rodinou – matka, otec a deti – niekto možno nie práve najlepšie, mnohí si zo školy pamätajú, že rodina je „základná bunka štátu“ a každý sa snaží do nejakej „rodiny“ patriť. Niekto si pod týmto pojmom predstaví výjavy z Krstného otca, niekto politické zoskupenie Borisa Kollára, niekto biblickú predstavu svätej rodiny. Aj osoby rovnakého pohlavia majú snahu zakladať rodiny a vychovávať v nich deti (komplikáciou je, že osoby rovnakého pohlavia vlastné deti mať nedokážu). Pojem rodiny ako priestoru na vzájomnú podporu spriaznených osôb a predovšetkým ako záruky nerušenej a bezpečnej výchovy detí rešpektovali všetky „-izmy“ v histórii, s výnimkou ruských boľševikov, ktorí si istý čas mysleli, že sa vyplatí, ak ženy a deti budú národným bohatstvom.

Ľudia nikdy nemali na okolitý svet rovnaké názory. V toku času sa odlišné názory pretavili do rôznych náboženských, politických, ekonomických a umeleckých prúdov a ich vzájomná konfrontácia sa stala základom dejín. Súčasťou vývoja bol aj vznik politických strán a tie sa stali základom novovekého parlamentarizmu. Parlamentná demokracia bola dlho založená práve na súperení politických strán, pričom každá z nich reprezentovala odlišné myšlienky a názory určitej (početnej) skupiny obyvateľov. Výnimkou boli a sú parlamenty totalitných štátov, kde „súťaž“ ideí bola nahradená jediným správnym názorom vládnucej elity.

Na Slovensku sme už dlhší čas svedkami zvláštneho javu – o politickú podporu verejnosti sa nesnažia tradičné názorovo ukotvené politické strany, ale uchádzajú sa o ňu ušľachtilo sa tváriace účelové zoskupenia s jediným marketingovým cieľom – vytiahnuť do popredia svojich otcov–zakladateľov. A oveľa zvláštnejšie je, že takéto podenkové utilitárne politické spolky, ktoré svoje zjazdy a kongresy môžu organizovať vo výťahu, maximálne v autobuse, vyhrávajú voľby a „riadia“ Slovensko. 

Po ostatných parlamentných voľbách sa štyri takéto „strany“ spojili do koalície a vytvorili – podľa slov vtedajšieho premiéra Matoviča – „najlepšiu“ vládu, akú kedy slovenská zem nosila, na ktorú história dlho nezabudne. To druhé sa, žiaľ, splnilo.

Dnes, dva roky po voľbách, Matovič nie je premiérom, „najlepšia“ vláda síce ako-tak drží pokope, no koalícia je spolkom rozhádaných primadon a dôvera verejnosti je na bode mrazu. Keďže koalícia založená akože na ideovej spriaznenosti („lebo Fico“, „prázdna špajza“, „rozviazané ruky“) už nefunguje, treba s kýmkoľvek narýchlo vytvoriť novú – natruc (bývalým?) koaličným spojencom. Najnovšie sa teda slovenská spoločnosť bude deliť nanovo: na prorodinných a na protirodinných.

A nakoniec sme na začiatku: Nepoznám nikoho, kto by bol protirodinný!

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 315283x
Priemerná čítanosť článkov: 2236x

Autor blogu

Kategórie