Založ si blog

Povolebný (predvolebný) polčas

Dobre si pamätáme inauguračné ubezpečenia víťaza ostatných parlamentných volieb Igora Matoviča o historicky najlepšej vláde, ktorú Slovensku ponúka. Príkazy desatora sa mali brať vážne – najmä to siedme „nepokradneš – a hlboko do minulosti. A nie iba tak obyčajne, ale ako show pre médiá a pre verejnosť v štýle stredovekých verejných popráv. Ostatným deviatim pravidlám sa až taká veľká pozornosť venovať nemusela, šiestemu („nezosmilníš“) s ohľadom na koaličného partnera, dodržiavanie ôsmeho o „krivom svedectve voči blížnemu“ sa upravilo na mieru kajúcnikov a udavačov.

Zhruba po dvoch rokoch „najlepšieho“ vládnutia Igor Matovič už formálne nie je premiérom a na numerické vyjadrenie dôvery k vláde, v ktorej sedí ako správca verejných financií, postačia matematické výkony priemerného predškoláka. Voliči dnes (prekvapivo?) najviac dôverujú tým, ktorí od roku 2020 mali pokorne šúchať nohami a čakať, kedy si po nich príde NAKA. „Znepokojení“ sú však vládni majstri arogancie, ktorých zrazu znervózňuje, že si ktosi všíma výsledky ich práce, a nechápu, že byť zvolený, neznamená (po)slušný život v závetrí, tučný poslanecký plat a bohatý výber v parlamentnom bufete. Pochopiť ich nie je ťažké, veď také pojmy ako „česť“, „morálka“, či „vlastný názor“ sú v niektorých politických zoskupeniach nezlučiteľné s výkonom akejkoľvek funkcie. Opice a dezoláti – a pre vyznávačov jedinej „pravdy“ je to každý, kto nepapagájuje overené a povolené floskuly – im jednoducho vadia a vyrušujú ich. V duchu najlepších totalitných tradícií s nimi „nediskutujú“ a dobre vedia, ako s nimi „zatočiť“ – aby bol pokoj.

V druhom polčase aktuálneho volebného obdobia zažijeme zrejme ešte nejeden exces.  Podhubie na budúce nemilé prekvapenia pripravuje aj EÚ, ktorá s posvätným zeleným svitom v očiach na jednej strane horlivo likviduje funkčné zdroje energie (zákaz spotreby fosílnych palív, zatváranie jadrových elektrární a pod.), na druhej strane vehementnou podporou elektromobility sa úspešne angažuje v boji proti uhlíku a za nedostatok elektriny. Skeptické hlasy odborníkov nik nepočúva a roztvárajúce sa energetické nožnice majú úspešne kompenzovať slnko a vietor. Nič to, že vtedy, keď je to najviac treba, slnko dostatočne nesvieti a vietor vhodne nefúka. Hádajte, aký bude výsledok? Energie bude na trhu čoraz menej a jej ceny určite klesať nebudú. A žiadne byrokratické regulačné zásahy elektrinu nevyrobia. „Poroučet“ vetru a dažďu sa pokúšali aj boľševickí potentáti a do európskej „ekologickej“ diskusie by sme mohli prispieť napríklad pripomienkou výsledkov, ktoré u nás „dosiahli“. Optimizmus nevzbudzuje ani to, že podľa spomenutých „zelených“ plánov môže zhruba štvrtina európskej populácie v blízkej budúcnosti pociťovať „energetickú“ núdzu, inak povedané, bude trieť biedu.

Ďalšou okolnosťou, s ktorou pred ostatnými voľbami málokto rátal (naši súčasní mocipáni vôbec nie), je kovid. Nebudem sa tu rozpisovať o komisiach, testovaní, očkovaní, karanténe, mrazničkách s mŕtvolami a o ďalších (často nedemokratických) aspektoch tejto pandémie. Môžeme ich v ostatných dvoch rokoch dobre pozorovať nielen u nás, ale na celom svete. Z hľadiska budúcnosti je však dôležité čosi iné. Väčšina vlád si ako prostriedok na „liečenie“ dôsledkov kovidu zvolila futrovanie spoločnosti peniazmi. Ekonomiky nefungujú, no rotačky idú naplno a na svetlo sveta sa dostáva čoraz viac (nekrytých) peňazí. Množstvo tovarov sa adekvátne nezvyšuje, takže dopyt začína prevyšovať ponuku – a ceny rastú. Príjmy obyvateľov (a ich úspory) však rovnako nerastú (rastú výrazne menej) a začína sa prejavovať inflácia. K jej zvyšovaniu prispejú v blízkej budúcnosti aj spomínané európske „zelené“ aktivity, ktorých výsledkom bude nedostatok energií a priamo úmerný vzostup ich cien. 

Zvládne toto všetko naša rozhádaná koalícia a jej „najlepšia“ vláda? Výsledky čoskoro pocítime všetci – aj tá väčšina populácie, ktorá im už dávno nedôveruje. Čas, ktorý ostáva do budúcich riadnych volieb, je zhruba rovnaký s časom, počas ktorého sa prezentuje súčasná vládna moc. Ak sa nič nestane, máme teda dosť času premyslieť si, komu v roku 2024 zveríme svoje osudy do rúk.   

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 317258x
Priemerná čítanosť článkov: 2250x

Autor blogu

Kategórie