Založ si blog

Štatistika platí aj v politike

Väčšina javov, s ktorými sa v každodennom živote stretávame, sa riadi tzv. normálnym rozdelením, charakterizovaným známou zvonovitou krivkou. Bez toho, aby sme sa podrobne zaoberali matematickými detailmi, z tohto rozdelenia vyplýva, že extrémne nízke alebo extrémne vysoké hodnoty sa vyskytujú iba zriedkavo, prevládajú hodnoty málo sa odlišujúce od priemeru. A platí to v prírodných vedách, vo vede, v technike, v psychológii, v športe a pod. 

Dobre pozorovateľná je aplikácia normálneho rozdelenia v oblasti vedeckých objavov, technického pokroku a športu. Záujem vzbudia iba tí najvýkonnejší a najschopnejší, priemerné výkony spravidla nikoho nepriťahujú. Má to, prirodzene, aj tienisté stránky, v snahe byť najlepším mnohí nedokážu odolať nelegálnym metódam a spôsobom (napr. doping v športe, plagiátorstvo vo vede a vo výskume a pod.).

Zvláštnu kapitolu tvorí politika, pretože v nej sa kríži úloha jednotlivca s postavením „davu“. Zo základných princípov demokracie vyplýva, že úloha väčšiny v spoločnosti je nepopierateľná. Vysvetlenie je jednoduché: „priemeru“ je v porovnaní s „výnimočnosťou“ oveľa viac a názory väčšiny v demokracii musia prevažovať. Väčšinové idey a názory nemusia, prirodzene, dosahovať intelektuálnu úroveň a brilantnosť myšlienok „osvietených duchov“, no rešpektovanie väčšinových názorov býva poistkou pred ohňostrojom geniálnych nápadov, nedomyslených excesov a rýchle sa striedajúcich koncepcií.

Úlohou jednotlivcov v politike (a v histórií) býva odhaľovať skryté súvislosti, hľadať netradičné riešenia, poukazovať na nové trendy a pod. Individuálne názory sa v demokratickej spoločnosti môžu presadiť iba tak, že jednotlivci ovplyvnia názory a postoje väčšiny, ktorá sa s nimi stotožní. Od kvality dominantných jednotlivcov, od vnímavosti ich publika a od spôsobu presadzovania individuálnych názorov následne závisí smer vývoja spoločnosti – k progresu alebo k úpadku.

V poslednom období (a nielen na Slovensku) sme svedkami toho, že predstavitelia politických subjektov, ktoré sa pasujú do úlohy reprezentantov „väčšiny“, aby sa vyhli vplyvu tých schopnejších (morálnejších), sa obklopujú kádrami, ktoré ich v ničom nemôžu „ohroziť“. Druhotriedni manipulátori sa stavajú na čelo, spájajú sa s treťotriednymi pochlebovačmi a samozvaní nositelia absolútnej pravdy a predestinovaní interpretátori slušnosti sa silou-mocou (presnejšie: silou a mocou) snažia o verejnú akceptáciu. Ľudí, ktorých o svojej pravde „presvedčili“, vydávajú za väčšinu – a ostatnými opovrhujú.

Výsledok vidíme: rozdelená spoločnosť, dezilúzia, rozvrat, úpadok.

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 316818x
Priemerná čítanosť článkov: 2247x

Autor blogu

Kategórie