Založ si blog

Nebude sa mariť preverovanie?

Potešujúce – podľa vyhlásenia GP SR generálny prokurátor Maroš Žilinka na základe medializovaných informácií uložil zástupcovi špeciálneho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry preveriť, či v súvislosti s poskytnutím podpory občianskemu združeniu Pre lepšiu budúcnosť z operačného programu Kvalita životného prostredia Ministerstvom životného prostredia SR vo výške takmer 390-tisíc eur, nedošlo k spáchaniu trestného činu poškodzovania finančných záujmov Európskej únie alebo niektorého z trestných činov korupcie.

Podľa nášho právneho poriadku sa ako malá definuje škoda prevyšujúca sumu 266 eur. O väčšej škode hovoríme vtedy, ak dosahuje najmenej desaťnásobok predchádzajúcej sumy. Značnou škodou je najmenej stonásobok 266 eur. Škodou veľkého rozsahu sa rozumie suma dosahujúca najmenej 500-násobok malej škody. Ak sa nemýlim, údajne neoprávnenú „podporu“ 390 tisíc eur možno pokojne považovať za škodu veľkého rozsahu. 

 V tejto súvislosti mi vo vyhlásení pána generálneho prokurátora chýba akákoľvek zmienka o opatreniach v súvislosti s možným pokračovaním v trestnej činnosti a s možným ovplyvňovaním svedkov. Dúfam, že kompetentní (aj s ohľadom iné podobné kauzy) si na to spomenú a že všetkým zainteresovaným v tom „pre istotu“ zabránia. Poskytovateľom i prijímateľom „podpory“ to nakoniec nijako nemôže poškodiť, však aj pani ministerka spravodlivosti im potvrdí, že na ľudí vo väzbe sa až do právoplatného rozhodnutia súdu „hľadí“ ako na nevinných. A určite sa ich tiež nedotkne, keď pôjde o „hľadenie“ do prešovskej väznice.    

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 317532x
Priemerná čítanosť článkov: 2252x

Autor blogu

Kategórie