Založ si blog

Systém

Pri pohľade na excesy dnešných (aj tých nedávno minulých) mocipánov sa pýtam, čo všetko sa ešte musí stať, aby sme pochopili, že politikom jednoducho nemôže byť ktokoľvek, kto sa tak rozhodne.

Ešte žijú pamätníci, ktorí si spomenú, že dokázané klamstvo, drobná (podľa dnešných kritérií) sprenevera či manželská nevera dokázali „nadobro“ zničiť nejednu sľubne sa rozvíjajúcu kariéru. A že, keď niekoho viedli „žandári“, tak mal po dobrej povesti. Žandári však po nikoho „nechodili“ iba kvôli obveseleniu pánov žurnalistov.  

Zažiadaných viacnásobných oteckov do „slušných“ rodín preventívne nepozývali. Keďže ohrozovali „mravnú výchovu detí“, predstava, že by v parlamente schvaľovali zákony, bola smiešna. Ak dospelý príčetný muž dobrovoľne pobiehal nahý po námestí, tak sa nesmel uchádzať ani o funkciu obecného bubeníka, nie byť úctyhodným pánom poslancom. 

Dámu prezentujúcu sa stiahnutými nohavičkami nikto nehľadal v snemovni, ale v inej zodpovedajúcej ustanovizni. A to nehovorím o stredoveku, kedy poveterné ženštiny, lapkov, komediantov a žobrákov večer vyhnali za mestské brány, aby mešťanom nikto nerušil „nočný kľud“.

Falošné tituly (viac šľachtické ako akademické) patrili do románov z „červenej“ knižnice, v realite spravidla „zdobili“ vizitky sobášnych podvodníkov a „stratených existencii“. 

Na hroboch sa netancovalo a o mŕtvych sa hovorilo len v dobrom.

Za „nahrávky“ hrozila strata slobody, prinajmenšom strata funkcie. (To však bolo v Amerike a kto si dnes už spomenie na prezidenta Nixona a na aféru Watergate?)

Až do čias boľševika boli „idioti“ na zodpovedných miestach nepredstaviteľní a nedajbože, aby ich vzájomný spor traumatizoval celú spoločnosť.

Nekritickí a nemorálni ľudia sa vyskytovali vždy. Takisto sa vždy vyskytovali podvodníci, zlodeji a hochštapleri. „Systém“ ich však včas dokázal eliminovať. Bol nastavený tak, že „idioti“ sa na isté pozície nedostali, alebo, ak áno, tak ich rýchle (nedobrovoľne) opustili.

Som optimista a verím že takýto „systém“ sa aj na Slovensko raz vráti. Verme, že čoskoro.    

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 315191x
Priemerná čítanosť článkov: 2235x

Autor blogu

Kategórie