Založ si blog

Stála konferencia inštitútu Igora Matoviča

Tieto riadky píšem v nedeľu popoludní a kvitujem, že takmer celý uplynulý týždeň sa vláda SR intenzívne venovala problematike národného zdravia, predovšetkým otázke testovania v súvislosti s kovidovou pandémiou.

Vláda zasadala v pondelok (testovaniu sa, tuším, nevenovala), v utorok – pauza, v stredu áno, vo štvrtok nie – to pán premiér plánované stretnutie zrušil, v piatok áno, v sobotu áno a „zasedenie“ je naplánované aj nadnes. A po každom rokovaní tlačovka, na ktorej (by) sme sa mali s definitívnou platnosťou dozvedieť, či predseda vlády „umlátil“ svojou utkvelou predstavou koaličných partnerov a či opäť všetci s vystrčenými nosmi dobrovoľne a s nadšením „zabojujeme za vidinu slobody“.

Ak sa pozrieme do slovníka, zistíme, že pravidelne sa opakujúca poradná schôdza sa dá označiť aj ako „konferencia“. V súvislosti s týmto pojmom, si možno spomeniete, že podobnú politicky aktívnu permanentne zasadajúcu ustanovizeň sme na Slovensku mali (máme?): Stálu konferenciu občianskeho inštitútu (SKOI).

SKOI vznikla koncom roku 1993 ako reakcia na politický vývoj po voľbách v roku 1992. VPN sa pred týmito voľbami rozpadla na dve časti – na mečiarovské HZDS a na Občiansku demokratickú úniu (ODÚ). Kým HZDS vo voľbách s veľkým náskokom zvíťazilo, „odutí“ získali zhruba štyri percentá hlasov, do parlamentu sa nedostali a ODÚ onedlho zanikla. 

Podľa lexikónu pojem „inštitút“ predstavuje okrem iného aj spoločenstvo ľudí združujúcich sa na základe spoločne vyznávaných hodnôt. Pre členov, priaznivcov a sympatizantov SKOI sú takými hodnoty liberálnej demokracie. Adjektívum „stála“ v názve signalizuje, že sa chcú schádzať a diskutovať čo najčastejšie (permanentne?). Z dodnes aktívnych politikov možno v súvislosti so SKOI spomenúť pána doktora Osuského, poslanca NR SR za SaS. 

Mám pre predsedu vlády návrh. Mohol by sa poradiť s koaličným kolegom Osuským a pre prípad, keď pocíti potrebu permanentne diskutovať o akomkoľvek vlastnom nápade (napr. aj o plošnom testovaní), založiť si vhodnú súkromnú platformu, napríklad Stálu konferenciu inštitútu Igora Matoviča. Z predchádzajúceho textu vyplýva, že navonok to bude pripomínať minulotýždňovú sériu rokovaní vlády – pôjde o hojné a pravidelne sa opakujúce schôdze spoločenstva ľudí zdieľajúcich myšlienky pána premiéra.

Podoba však bude čisto vonkajšia, pretože nie o všetkých súčasných členoch vlády možno s určitosťou tvrdiť, že nadšene „zdieľajú“ všetky nápady jej predsedu.

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 316887x
Priemerná čítanosť článkov: 2247x

Autor blogu

Kategórie