Založ si blog

Obyčajný človek Tatko Ubu

To, čo sa v súčasnosti na našej politickej scéne deje, čoraz viac začína pripomínať absurdné divadlo. Posúďte: Do seba zahľadený premiér si vo vláde vyrába umelú opozíciu a naháňa percentá tej ozajstnej. „Striktné“ pravidlá hlavného hygienika majú na priamy popud členov vlády tisícky výnimiek. Členovia vlády a poslanci parlamentu (tí za igelitovou plentou) sa za dodržania všetkých „hygienických predpisov“ navzájom obšťastňujú koronavírusom. Duševná nedostatočnosť ministra hospodárstva má na grafoch predsedu vlády od decembra viac obetí než je všetkých mŕtvych na Slovensku. Usvedčení prominentní plagiátori sa jeden druhého ponúkajú, kto z nich v súlade so zákonom skôr prestane byť „magistrom“. Treba pokračovať?

Keďže divadlá v súčasnosti veľmi nehrajú, pre milovníkov absurdných kusov ostáva iba televízia alebo domáce kino. Ak máte možnosť, pozrite si český film z roku 1996 Kráľ Ubu. Podobne ako v prípade nášho politického „teátra“, ťažko povedať, či ide o absurdnú drámu alebo o absurdnú komédiu, v každom prípade ide o opus o hlúposti a o moci, ide o rozprávkový (?) príbeh, v ktorom vládnu pudy a v ktorom absentuje rozum. Popisuje svet, ktorého hlavným motívom je túžba po moci, pýcha a sprostota.

Dej filmu sa odohráva vo fiktívnom Poľsku a nie je príliš komplikovaný: Obyčajný človek – Tatko Ubu – sa na naliehanie svojej manželky rozhodne vyvraždiť rodinu kráľa Václava a zmocniť sa trónu. To sa mu za pomoci kapitána Obrubu aj podarí. Z kráľovskej rodiny sa podarí zachrániť iba princovi Hromoslavovi. Tatko Ubu, ktorý sľúbil kapitánovi Obrubovi tituly a majetky, ho namiesto toho uvrhne do väzenia. Ako samozvaný vladár zdvojnásobí dane, dá popraviť všetkých šľachticov a prisvojí si (sprivatizuje?) ich majetky.

Kapitánovi Obrubovi sa z väzenia podarí ujsť a odchádza do Ruska za cárom Nikolajom požiadať ho o pomoc. Cár sa s vojskom vypraví do Poľska. Na odpor sa mu postaví sám Ubu, prehrá a zdupká z bojiska. Matka Ubu zatiaľ ukradne štátny poklad a ujde do hôr. Princ Hromoslav vyvolá vzburu a zasadne na kráľovský trón.

Kapitán Obruba vytrvalo hľadá kráľa Ubu, aby si s ním vyrovnal účty. Keď sa mu to nakoniec podarí, chce na Tatka Ubu hodiť granát, no zrazí ho prichádzajúce auto, v ktorom sedí kráľ Hromoslav s celou svojou rodinou. Granát sa dostane do rúk Tatkovi Ubu, ktorý ním vyhodí do vzduchu kráľovo auto, pričom výbuch prežije len jedna Hromoslavova dcérka.

Tatko (kráľ) Ubu je vulgárny primitív, prototyp človeka bažiaceho po moci a po peniazoch. Indivíduum bez zásad a bez ohľadov, človek bez schopností, amorálne, kruté a cynické monštrum. Stelesňuje všetko to, čo ostane z „politika“, keď odloží značkový oblek, kravatu, hodinky a pretvárku. Ukazuje, že v odľudštenom svete – pre ten politický to platí dvojnásobne – nie je miesto pre city a emócie. Absurdný príbeh obyčajného človeka (kráľa) Ubu nastoľuje otázku – čo dokáže zastaviť nenásytnú ľudskú túžbu po moci a po majetku? A dokáže ju vôbec niečo zastaviť u amorálnych jednotlivcov bez vzťahu k takým hodnotám, akými sú česť, pravda, právo a spravodlivosť?

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 317543x
Priemerná čítanosť článkov: 2252x

Autor blogu

Kategórie