Založ si blog

Ako v raji

Nie je to tak dávno, čo sme počúvali tirády o najtransparentnejšom výbere generálneho prokurátora v slovenských dejinách v réžii vládnej koalície Igora Matoviča. Reči o zelených kartách a o slobodnej vôli poslancov, ktorí okrem svojho vedomia a svedomia nemajú byť pri voľbe ničím viazaní. Niekoľkodňové poslanecké „grilovanie“ siedmich kandidátov s výsledkom, že všetci sú morálne a odborne schopní zastávať túto funkciu.

Naivný pozorovateľ by si mohol myslieť, že celé to malo poslúžiť tomu, aby poslanci mohli pri voľbe dostať do rúk hlasovací lístok so siedmimi menami a podľa vlastných priorít si jedno z nich vybrať. Chyba lávky! Takáto komplikovaná voľba by pravdepodobne mnohým koaličným poslancom mohla robiť problémy, takže koalícia sa musí vopred dohodnúť na jednom mene!

Slovo „koalícia“ musíme brať v tomto prípade ako eufemizmus – na jednom mene sa musí dohodnúť kolektívna koaličná hlava: traja predsedovia a jedna predsedkyňa. A ani to nejde bez komplikácií, pretože „nominácia“ ideálneho kandidáta sa stále odkladá. Ako samozrejmosť sa berie, že výsledky „predsedovskej“ dohody vládna väčšina v NR SR následne jednoducho odkýva. Kdeže sú časy palcového semaforu smeráckej pani poslankyne Laššákovej? Ak to koaliční poslanci náhodou nepochopia, premiér sa vyhráža pádom vlády, hrozia predčasné voľby a Boh vie čo ešte. A keďže väčšina poslancov vie, aké sú šance ich opätovného zvolenia, vec je jasná.

Natíska sa otázka – načo bol dobrý celý ten cirkus? Nestačilo by, keby si orgán, ktorý nemá oporu v žiadnom zákone – koaličná rada – jednoducho vybral „najvhodnejšieho“ kandidáta a pani prezidentka by ho bez diskusie „musela“ akceptovať. Takéto voľby majú u nás dlhodobú tradíciu a nielen ako „voľby“ jednotnej kandidátky Národného frontu za boľševikov. Už v raji Boh priviedol Evu k Adamovi a povedal: „Vyber si!“

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Petr Pavel

Pavel: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov

16.04.2024 15:52

Česko začiatkom marca v reakcii na postoj SR k vojne na Ukrajine odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie.

Juraj Blanár

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov SR ako Irán

16.04.2024 15:29

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ majú rokovať o možnom uvalení sankcií na Irán v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael.

Podvod

Fanúšikovia hokeja, pozor. Neznámy páchateľ ponúka na internetovom portáli falošné lístky na MS

16.04.2024 15:11

Vystupuje pod rôznymi menami, s rôznymi telefónnymi číslami a uvádza odlišné bankové účty, na ktoré žiada zaslať peniaze.

Russia Ukraine War

Chýbali rakety, zničili elektráreň. Zelenskyj sa hnevá, že Ukrajine chýba ochrana, akú dostal Izrael

16.04.2024 15:07

Volodymyr Zelenskyj sa sťažuje, že Izraelu pomohli spojenci ochrániť vzdušný priestor pred útokom Iránu, ale od neba nad Ukrajinou dávajú ruky preč.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 316308x
Priemerná čítanosť článkov: 2243x

Autor blogu

Kategórie