Založ si blog

História – zdroj po(p)učenia

Pamätáte si ešte na jedného z ministrov Vladimíra Mečiara – ministra medzinárodných vzťahov (stále nie zahraničia) Jozefa Moravčíka? Áno toho, ktorý bol v roku 1994 krátko (od marca do decembra) aj predsedom vlády. A spomeniete si, ako sa tým premiérom stal?

Rok predtým, v marci 1993, sa od HZDS odštiepila Aliancia demokratov Slovenska (skratka ADS), ktorej spoluzakladateľom bol (okrem Jána Budaja a iných) aj Milan Kňažko. Práve toho Moravčík vystriedal v ministerskej funkcii, keď Mečiar Kňažka ako zradcu v marci 1993 odvolal. Po zlúčení ADS s inými stranami vznikla v marci 1995 Demokratická únia (DÚ), ktorej zasa predsedoval Moravčík. Tá sa pred voľbami v roku 1998 stala súčasťou Slovenskej demokratickej koalície (SDK), ktorá sa neskôr pretransformovala na SDKÚ.

V marci 1994 časť poslancov vtedy stále dominantného HZDS „vypovedala poslušnosť“ predsedovi strany a vlády Mečiarovi a napomohli tomu, že mu národná rada vyslovila nedôveru. V zmenených mocenských pomeroch poveril vtedajší prezident republiky Michal Kováč zostavením novej vlády toho, kto disponoval dostatočnou parlamentnou väčšinou – Jozefa Moravčíka.

Že sa to celé nakoniec skončilo na prelome septembra a októbra 1994 parlamentnými voľbami, v ktorých získalo Mečiarovo HZDS drvivú prevahu – 35 % hlasov (61 parlamentných kresiel) – a napokon „nocou dlhých nožov“, to je už iná história. Dôležitejší je precedens, ktorý ukazuje, že ani na prvý pohľad neporaziteľný LEN ON nemá nič „garantované“.

Tak ako pred viac ako dvadsiatimi piatimi rokmi sa aj dnes vo vládnych stranách môžu nájsť uvažujúci poslanci, ktorým rétorika a maniere súčasného dvojnásobného predsedu nie sú pochuti. A podobne ako vtedy, „zrada“ môže prísť aj z okruhu „najbližších“. (Dobre si pamätáme, ako „Milanko“ v priamom prenose odhalil „zlomyseľnú vépéenkársku cenzúru“ premiérskych televíznych kázní, a ako babky – demokratky po prvom odvolaní Mečiara bolestne vzdychali: „Mečiar, Kňažko, bez vás je nám ťažko!“)

Na druhej strane – mnohí zo súčasných poslancov NR SR ani netušia, aké je poslanie zákonodarného zboru a aká je ich úloha v ňom, no oči majú vylezené na vrch hlavy z toho, koľko peňazí im ako „zaslúžená“ odmena každý mesiac „cinkne“ na účte. Je isté, že mnohí z nich za celý život nevideli toľko peňazí pokope, koľko dnes prinesú každý mesiac mamičke domov. A riskovať „výnosné miesto“ kvôli akýmsi pochybnostiam sa im celkom iste nevyplatí. 

Ostáva nám teda dúfať v opätovné víťazstvo ducha nad hmotou, prípadne veriť, že v najbližších parlamentných voľbách opäť nepodľahneme vidine jednoduchých a priamočiarych riešení.      

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 316742x
Priemerná čítanosť článkov: 2246x

Autor blogu

Kategórie