Založ si blog

Čudná oslava Zamatu

Zátarasy na uliciach, pripravené vodné delá, policajné manévre, výzvy k dodržiavaniu zákonov, reči o narušiteľoch, hrozby niekoľkoročnými trestami. Nepripomína vám to niečo? Chýbal už len príhovor arcibiskupa (v pondelok večer ho nahradila pani prezidentka), či Angelika v televízii a máme tu atmosféru marca 1988 a Sviečkovej manifestácie.

„Rozvracačov socializmu“ a „protištátne živly“ nahradili v slovníku súčasných nositeľov moci „fašisti“ a „zlodeji“, no celkový „umelecký dojem“ ich príhovorov je rovnaký: obavy z „hlasu ľudu“ a zastrašovanie. Strach z vyvalenia brány na bývalom arcibiskupskom letohrádku (dnes Úrad vlády SR) sa zjavne inšpiroval sovietskymi filmami o dobytí Zimného paláca počas VOSR (tak sa revolúcia začala, však, pán poslanec Osuský) a tajuplné vyhrážky o neurčitých možných represívnych protiopatreniach vládnej moci (proti vlastným spoluobčanom!) neskrývajú znaky totalitnej agresivity a zastrašovania (mnohým „podozrivým“ v časoch inkvizície stačilo ukázať mučiace nástroje, nebolo ich treba ani použiť, a zlomili sa, však, pán minister Mikulec). Novinkou oproti rétorike minulého režimu je to, že súčasní „rozvracači“ majú byť ozbrojení a údajne nebudú váhať „prinesené“ zbrane aj použiť. Ak si pomôžem rétorikou ktoréhosi z pánov ministrov, ktorý nedávne celorepublikové kovid testovanie prirovnal k SNP, tak potom sa od čias Slovenského štátu a od čias SNP žiadny režim u nás nepripravoval na ozbrojený odpor vlastných spoluobčanov.

Nijako nechcem zľahčovať pandémiu COVID-19 a ani nechcem polemizovať s prijatými protiopatreniami. No strach z ozbrojeného útoku na vládny palác, vodné delá, policajné manévre, vojenská polícia, zelené antony, vyhrážky, hrozba dlhoročných trestov a pod. – to celkom iste nemožno označiť za bežné prostriedky na hubenie „hnusoby“.

V každom dave sa určite nájdu nielen tí „presvedčení“, ale aj fízli, dobrodruhovia, ba aj „deklasované“ živly, no predovšetkým sú tam obyčajní ľudia (nemyslím OĽaNO), ktorí už „čohosi“ majú dosť. Ani v roku 1988 (Sviečková manifestácia) a v roku 1989 (počas pamätného Palachovho týždňa alebo neskôr v Novembri) neprotestovali iba disidenti, či signatári Charty 77, ba ani eštebáci a kriminálnici, ale predovšetkým ľudia, ktorí mali plné zuby boľševického režimu a jeho manierov.

A súčasná „verchuška“ by si dobre mala pozrieť, „kto to tu hovorí“, a neoznačiť vladárskym mávnutím ruky všetkých svojich oponentov za „zlodejov“ a „fašistov“.   

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 317492x
Priemerná čítanosť článkov: 2252x

Autor blogu

Kategórie