Založ si blog

Aký je vlastne odkaz Novembra?

V ostatnom čase sa pomerne často skloňuje odkaz Novembra, či skôr jeho možné interpretácie. V novembri 1989 som bol už značne dospelý a dúfam, že ešte nie som priveľmi sklerotický, takže si dobre pamätám, že ústredným mottom demonštrácií na námestiach bol „koniec vlády jednej strany“. Zmocňuje sa ma však čoraz nástojčivejší pocit, že za tridsaťjeden rokov sme sa oblúkom od „vlády jednej strany“ dostali k „vláde jednej osoby“. A jej prejavy nepripomínajú kultivovaného osvietenského absolutistu Jozefa II., ale skôr sa klonia k manierom boľševického samovládcu – úskočného psychopata Jozefa Džugašviliho (zvaného Stalin).

Pre tých neskoršie narodených treba pripomenúť, že šlo o „génia“, ktorý sa rozumel absolútne všetkému – jazykovede, medicíne, ženskej otázke, problémom mieru a socializmu, právu, biológií, cirkvám atď., atď. V knižniciach sú k dispozícii desiatky „vedeckých“ diel z päťdesiatych rokov, v ktorých úvode sa „velebí“ úloha súdruha Stalina pri rozvoji a pozdvihnutí toho – ktorého (každého) vedného odboru a hodnotia sa jeho odborné, výskumné a objaviteľské priekopnícke činy.

O pár rokov starší kolega (maturoval v roku 1956) mi spomínal, že na JSŠ (jedenástročná stredná škola), predchodca dnešných gymnázií, mali predmet nazývaný „logika“. A „ logika“ mala šťastie, pretože ,podobne ako kybernetika či genetika, pokojne mohla byť označená za „buržoáznu pavedu“ (so všetkými negatívnymi dôsledkami pre jej predstaviteľov). V úvode príslušnej učebnice sa písalo (parafrázujem), že: rozoznávame dvojakú  logiku – buržoáznu a proletársku, ktorej vrcholom je „železná logika súdruha Stalina“!

Zdá sa, že na Slovensku sa na scénu derie nový univerzálny vedec, moralista, logik, imunológ, sexuológ, politológ, kriminalista, právnik atď., atď., ktorého si povinne bude treba ctiť a vážiť, ktorého bude možné iba velebiť a oslavovať, no predovšetkým sa bude musieť bezvýhradne poslúchať. 

Takže pre istotu a vopred: nech nám naveky žije naše Slnko Jasné, náš Neohrozený Bojovník s Hnusobou, Poklad Národa, či … (vhodné prívlastky nájdete v hociktorých litániách).         

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa

19.04.2024 12:21, aktualizované: 14:00

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 316729x
Priemerná čítanosť článkov: 2246x

Autor blogu

Kategórie