Založ si blog

COVID-19 a čo s ním

Boj s nákazou COVID-19 je predovšetkým otázkou zodpovednosti. A zodpovednosť je individuálna záležitosť a nariadiť sa nedá. Vírus sa prenáša z človeka na človeka a žiadny úradník neskontroluje, či si riadne umývame ruky a či si do druhých necháme neprskať do tváre.

Jarnú vlnu sme na Slovensku úspešne prekonali preto, že ľudia brali riziko nákazy vážne, že sa riadne vystrašili. Správy z čínskych nemocníc, zábery z Bergama, či zmienka o mraziarenských autách s mŕtvolami v New Yorku boli alarmujúce. Ľudia bez prinútenia sedeli na zadku, šili rúška, správali sa disciplinovane. Svoje spravili aj uzavreté hranice. 

V tomto období sa ešte dali individuálne „vystopovať“ kontakty nakazených. Nízky počet úmrtí na COVID-19 na jar ukázal, že plošné uzavretie ekonomiky znižuje tlak na zdravotníctvo a že zachraňuje ľudské životy. Ukázalo sa však tiež, že výpadok verejných financií – aj zdrojov pre zdravotníctvo – môže v konečnom dôsledku spôsobiť väčšie straty na životoch z „obyčajných“ dôvodov (najmä na srdečné a onkologické ochorenia).

Ak sa pandémia a s ňou súvisiace viac či menej chaotické protiopatrenia bude vracať rok čo rok, potom sa neoplatí podnikať. Dovoliť si to budú môcť iba veľmi silné subjekty, ktoré budú mať dostatočné finančné rezervy, prípadne si od štátu dokážu „vyrokovať“ úľavy a výnimky. V tejto súvislosti snáď stojí za zmienku, že podľa Medzinárodného menového fondu sme doteraz z Fondu obnovy (Slovensko má k dispozícii 7,5 miliardy eur) poskytli firmám sumu ďaleko zaostávajúcu za priemerom vyspelých štátov EÚ. A pri poskytovaní pomoci patríme navyše medzi najpomalších, paradoxne s odôvodnením, že „v Bruseli“ sú pomalí. Príčina je iná – Slovensko poslalo málo žiadostí o schválenie pomoci, najmenej z celej Európskej únie.

Mnohé firmy pandémiu neprežijú – o ich výrobky či služby nebude záujem, alebo im protiopatrenia znemožnia činnosť. Stúpne nezamestnanosť a masívne nalievanie peňazí do ekonomiky celkom iste povedie k inflácii znehodnocujúcej úspory tých, ktorým niečo ostalo. Podstatná časť spoločnosti bude musieť zmeniť svoje doterajšie priority. Uvedomí si, že mnohé „nemenné“ zvyky a pravidlá dokáže zmeniť mikroskopický nepriateľ. Zistí, že možnosť slobodne ísť na návštevu príbuzných, do kina, či do divadla má svoju cenu. Bezbrehý konzum a hedonizmus nahradí čosi iné.

Naši predkovia prežili morové rany, vpády, okupácie, my pandémiu COVID-19 celkom iste zvládneme tiež. Viesť nás však budú musieť schopní ľudia, ľudia, ktorí nestrácajú hlavu v žiadnej situácii, ktorí nevidia v každom s iným názorom nepriateľa a ktorí si dajú poradiť od múdrejších.

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 317204x
Priemerná čítanosť článkov: 2250x

Autor blogu

Kategórie