Založ si blog

Zmena klímy a pandémie

Pred ľudstvom v súčasnosti stoja dve najzávažnejšie výzvy – pandémia COVID-19 a zmena klímy.

Príčina zmeny klímy – globálne otepľovanie – sa pripisuje enormnému hromadeniu skleníkových plynov v atmosfére, vypúšťaných predovšetkým od začiatku priemyselnej revolúcie. Najväčšiu civilizačnú hrozbu však nepredstavuje súvisiaca zmena klímy, oveľa väčší význam môžu mať jej potenciálne dôsledky: konflikty a vojny súvisiace s nedostatkom vody a potravín, súperenie o obývateľný priestor a o prírodné zdroje a pod.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že zmena klímy nemôže mať nič spoločné s pandémiami. V dôsledku globálneho otepľovania atmosféry sa však posúva hranica trvalo zmrznutej pôdy (permafrostu) smerom k pólu. V arktickom permafroste je „uväznených“ cca 1,8 bilióna ton uhlíka, čo je dvojnásobok množstva, ktoré sa v súčasnosti nachádza v atmosfére. S otepľovaním oblastí okolo severného pólu súvisí aj ďalšia hrozba – uvoľňovanie arktického metánu do ovzdušia. V prípade metánu ide o ďalší skleníkový plyn, ktorý je v porovnaní s oxidom uhličitým niekoľkonásobne účinnejší.

Z roztopeného ľadu a z rozmrznutej pôdy sa do ovzdušia môžu dostať choroboplodné zárodky, ktoré sa vzduchom nešírili možno aj niekoľko miliónov rokov, nie je vylúčené, že s niektorými z nich súčasné ľudstvo nemá žiadnu skúsenosť. Nejde len o staré baktérie či mikróby, môže to byť napr. aj chrípkový vírus H1N1, pôvodca smrteľnej pandémie španielskej chrípky z roku 1918, ktorá odhadom usmrtila viac ako 50 miliónov ľudí.

Neexistuje žiadny vedecký dôkaz, že nový koronavírus sa objavil ako dôsledok globálnych klimatických zmien. Nemožno však vylúčiť, že zmeny klímy budú ľudstvo v dohľadnej dobe konfrontovať s úplne novými ochoreniami, ktoré sme doteraz nepoznali a s ktorými medicína nemá žiadnu skúsenosť.

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 316791x
Priemerná čítanosť článkov: 2247x

Autor blogu

Kategórie