Založ si blog

Koronavírus a boj proti triednemu nepriateľovi

Palacký kedysi ironicky skonštatoval, že ak by Česi nemali „Rakousko“, tak by si ho museli vymyslieť. A niečo podobné mi napadá v súvislosti s aktuálnou koronavírusovou pandémiou. Nejedna vláda na svete a nejeden politik by si boli schopní pandémiu alebo niečo podobné vymyslieť, len aby mohli presadiť svoje predstavy.

Naši boľševici v päťdesiatych rokoch museli vymýšľať (alebo od sovietskych súdruhov preberať) zložité schémy, ako zlikvidovať triedne nepriateľských vykorisťovateľov – kulakov, krčmárov, živnostníkov, súkromných podnikateľov, inteligenciu, duchovných. Znárodňovanie, posielanie „do výroby“, rekvirácia bytov, PTP, internácie, popravy – všetko zložité a komplikované schémy a postupy. V čase koronavírusu gottwaldovské: „Strane verte, súdruhovia!“, nahradíme: „Hygienikom verte, občania!“ Nikto nikomu podnikať, predávať, učiť a ani kázať nezakazuje, len zákazníci, žiaci, či veriaci jednoducho musia sedieť doma. A železné rezervy sa míňajú a prípadných náhrad od štátu sa treba dočkať. A ani tie nemôžu byť večne, veď „štát“ nič neprodukuje a nefunkčná ekonomika „nevyrobí“ potrebné zdroje.

Vo filmovej rozprávke „Pyšná princezná“ zlý kráľ vo svojej ríši zakázal spievať. Dnes spev nikto priamo nezakáže – speváci a herci vystupovať môžu – len bez publika. Jaroslav Hašek (mimochodom boľševický komisár) v jednej zo svojich poviedok popisuje ako v sovietskom Rusku „zakázali Vianoce“. Ani tie tohtoročné – kovidové – nikto nezakáže, no budú sa líšiť od tých minulých. Budú bez nákupného zhonu (však platí zákaz chodiť inde ako do práce a do najbližších potravín, takže žiadne prechádzky po nákupných centrách a žiadne rodinné výlety do supermarketov), bez vianočných trhov, bez Dedov Mrázov, bez Santa Klausov a aj bez polnočnej. Vďaka televíznemu archívu si aspoň v pokoji budeme môcť stýkrát vychutnať Šafránkovú s Trávničkom v Popoluške a Tarageľa vo Vianočných oplátkach.

Je dosť pravdepodobné, že sa pandémie či epidémie koronavírusu budú cyklicky vracať (raz alebo dvakrát ročne) a nevyhnutne s nimi budú spojené epizódy chaotických viac alebo menej prísnych reštrikcii. Za takýchto podmienok sa okrem veľkých nadnárodných korporácií, ktoré si na zlé časy dokážu vytvárať dostatočné rezervy, fakticky nikomu neoplatí podnikať. Vlády nebudú schopné malým a stredným podnikateľom, farmárom a živnostníkom garantovať také podmienky, aby sa im ich námaha „rentovala“. A vládne mešce budú čoraz prázdnejšie.

A to bude definitívny koniec triednych nepriateľov u nás! 

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 317160x
Priemerná čítanosť článkov: 2249x

Autor blogu

Kategórie