Založ si blog

Pomôže vakcína?

Celkom iste si spomeniete na slová: „Urobím všetko pre to, aby Slovensko malo vládu, na ktorú knižky dejepisu budú spomínať, že bola najlepšia.“ Vyhlásil to líder OĽaNO Igor Matovič v marci 2020 po tom, ako ho prezidentka Zuzana Čaputová poverila zostavením vlády.

Snahu Matovičovi nemožno uprieť. V odborných publikáciách (a nielen v učebniciach dejepisu) sa jemu a jeho ére bude celkom iste venovať náležitá pozornosť. Nemyslím si však – a asi nebudem jediný, že šlo o to najlepšie, čo mohlo Slovensko (pani prezidentka by povedala „krajinu“) postretnúť. 

Objektívne treba povedať, že s „hnusobou“, ktorá v uplynulom roku významne ovplyvňovala život na celom svete a ešte nejaký čas aj bude, Matovič a jeho koaliční partneri vo svojich predstavách o vládnutí rátať nemohli. Verejnosť im akceptovala aj povolebné ponosy na zdedené „prázdne špajzy“, či rôzne „búrky“ a „očistce“ v polícii a v justícii, dokonca im prešlo aj účelové „nevyhnutné“ prispôsobovanie ústavy a zákonov.

Čo však verejnosti nemohlo uniknúť je nekoncepčnosť súčasnej vládnej garnitúry. Heslá o boji proti „mafii“ a o zúčtovaní so „zlodejmi“, ktoré jej otvorili cestu k vládnutiu, stratili lesk. V tradičnej doplňovačke „chlieb – hry“ poskytujú publiku hororovú zábavu, no ľuďom (aj s ohľadom na COVID) už začína chýbať chlieb – a nielen ten.

Kým na jar minulého roka, keď pozitívnych korona vírusových prípadov pribúdalo v desiatkach denne a úmrtia sa rátali na jednej ruke, predseda vlády deň čo deň na svojich tlačovkách – plačovkách káral kdekoho a burcoval verejnosť. V lete, keď pandémia na čas poľavila, premiér a vláda neurobili takmer nič. Pred Vianocami, keď sa spustila nová lavínovitá vlna ochorenia, zaviedli „kozmetický“ lockdown, ale iba taký, aby nikoho priveľmi neobmedzili (nenaštvali). Teraz, keď situácia začína byť kritická a keď sa chladiarenské prívesy na ukladanie nebohých, ktorými nás strašili média na jar minulého roka na záberoch z Talianska, stávajú skutočnosťou aj u nás, sa zdá, že všetko sa má riadiť akosi „samo“. Pomôž si človeče, aj Boh ti pomôže. Najdôležitejším problémom vládnej garnitúry bolo, kto má kúpiť aké testy, a kto je väčší idiot.

Očkovanie proti COVIDu, ktoré sa na celom svete rozbieha, si celkom určite s pandémiou poradí. Škoda len, že neexistuje vakcína proti diletantstvu a proti ľudskej blbosti. 

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Niger / Rusko /

Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily

03.05.2024 09:07

Krok ruskej armády stavia americké a ruské jednotky do tesnej blízkosti v čase, keď sa vojenská a diplomatická rivalita oboch krajín čoraz viac vyostruje v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

Jekaterina Sobjanukova

Najbohatšia poslankyňa označila nezamestnaných Rusov za červy a rada by ich videla v pracovných táboroch

03.05.2024 08:00

Jelena Sobkaňuková tvrdí, že veľa ľudí nechce robiť. Bola preto zvedavá, čo si myslia ostatní poslanci o táboroch smutne známych zo Stalinovho obdobia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 318257x
Priemerná čítanosť článkov: 2257x

Autor blogu

Kategórie