Založ si blog

Súmrak gastronómie na Slovensku?

Po strašiaku kovidových peripetií v minulých dvoch sezónach sme si so ženou povedali, že tento rok nás nikto veru zbytočne „buzerovať“ nebude a rozhodli sme sa pre dovolenku doma – a štrajkové aktivity rôznych leteckých spoločností v ostatných dňoch nám správnosť tohto rozhodnutia len potvrdili. Od pobytu na Slovensku nás, na druhej strane, odrádzali kuvičie hlasy o tom, že kovidová pandémia nenávratne a negatívne ovplyvnila gastrorezort na Slovensku. Môžeme potvrdiť – naozaj ovplyvnila, no celkom iste nie nenávratne a určite nie iba záporne.

Ale pekne poporiadku. Kľúčové slovo pri výbere našej letnej dovolenky bolo jazero, termín čo najskôr a hlavný poradca bol internet, v ktorom vraj „stojí“ naozaj všetko. Jednou možností, ktorú nám náš elektronický vševed navrhol, bola ponuka rodinného penziónu z okolia Richňavských jazier, obrázky a prezentácia lákavé, cena prijateľná.

A tu sa dostávame k tomu podstatnému, čo som vlastne chcel povedať. Zrekonštruovaný penzión otvorili v roku 2021 (teda v čase, keď sa mnohé iné ubytovacie a stravovacie prevádzky zatvárali, lebo „kovid“) a na kvalite poskytovaných služieb, žiadne „kovidové ústupky“ nevidno. O tom, že dobrý chýr sa šíri rýchlo a ďaleko, svedčí aj to, že ledva sme si našu dovolenku „zabúkovali“, už žiadne ďalšie voľné miesta v penzióne neboli, takže sa nám nevdojak podaril naozajstný „last minute“.

O tom, že kvalita ubytovania a stravovania „nezodpovedá“ ponuke a obrázkom „na nete“ – vysoko ju prevyšuje – sa asi veľmi rozpisovať netreba. Hosť sa v penzióne jednoducho cíti ako hosť. Pôvodne som chcel napísať, že hosť sa cíti „ako doma“, no nie som si istý, že „doma“ sa všetci vždy cítia príjemne. Zopár detailov. Na raňajky (v cene ubytovania) sú okrem obligátnych párkov, salám a syrov aj palacinky s domácim džemom, „bundos kenyér“ (chlieb vo vajci), cuketové placky… a určite mi čosi ušlo. V duchu najlepších reštaurácií, kde sa každý deň rukou napíše aktuálna ponuka niekoľkých špecialít, prípadne personál vám z hlavy ochotne prezradí, čo sa práve dnes varí, tak aj tu vám pán majiteľ (a kuchár v jednej osobe) rád povie, aké ingredencie sú poruke, a pripraví z nich jedlo podľa želania zákazníkov. S trochou preháňania – žraločie plutvičky na bambusových výhonkoch to asi nebudú, ale štandardným požiadavkám sa vyhovie podľa tradičného hesla: nemožné okamžite, zázraky do troch dní.   Popísaná skúsenosť sa asi zovšeobecniť nedá. Poznanie však rozširujú aj prípadové štúdie. Preto aj naše popísané osobné skúsenosti berte ako prípadovú štúdiu, ako ukážku toho, že sa to napriek kovidu aj v slovenskom pohostinstve naozaj dá.

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

ocenenie, prezidentka, Andrej Matišák

Prezidentka ocenila redaktora Pravdy. Čaputová odovzdala Matišákovi medailu súvisiacu s výročím vstupu do NATO a EÚ

30.04.2024 16:35

Prezidentka Slovenskej republiky sa poďakovala 28 osobnostiam za ich prínos v kontexte členstva štátu v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii.

parlament, fico

Nájde sa 90 poslancov? Gašpar zhodu pri ústavných sudcoch neočakáva. Opozícia hovorí, že sa čaká na Ficove rozhodnutie

30.04.2024 16:30

Zástupcovia opozície hovoria o obštrukcii a o tom, že koalícia čaká, či bude sa bude chcieť uchádzať o post aj Robert Fico.

France Macron

Uvidia Parížania Macrona plávať v rieke? Minister spravodlivosti sa nepridá, lebo mu prekáža teplota vody

30.04.2024 15:00

Od leta 2025 umožnia ľuďom zaplávať si v Seine, v ktorej platí zákaz kúpania už od roku 1923. Pozdĺž troch úsekov rieky budú mať k dispozícii šatne i sprchy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 317983x
Priemerná čítanosť článkov: 2255x

Autor blogu

Kategórie