Založ si blog

Festival chaosu

Podľa generálnej riaditeľky Medzinárodného menového fondu sú V Európe počas tejto zimy veľmi pravdepodobné sociálne nepokoje kvôli zúfalej energetickej a ekonomickej situácii kontinentu. Je to jedno z mnohých varovaní, že kontinent čelí spoločenskej nestabilite a že verejnosť by mohla stratiť trpezlivosť, ak si v najbližších mesiacoch nebude môcť vykurovať svoje domovy.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron zasa opakovane nabádal obyvateľstvo, aby zostalo pokojné a spolupracovalo, keď sa krajina blíži k tomu, čo sám nazval „koncom hojnosti“.

Počas nedávnej rozpravy v Štrasburgu upozornila zasa na neúnosnú situáciu s astronomickými účtami za energie aj francúzska europoslankyňa Manon Aubry. Ukázala viacero účtov za plyn a elektrinu, ktoré jej poslali rozhorčení voliči. Šéfka EK Ursula von der Leyenová na interpeláciu odpovedala tak, že účty sa naozaj dajú označiť za „netolerovateľné“, a odporúčala poslankyni – poslať ich do Moskvy. Tam totiž podľa nej leží dôvod zdražovania.

Pani Uršula asi zabudla na vlastné rozhodnutie „nepodieľať sa“ na spolufinancovaní Putinovej vojny na Ukrajine a obmedziť dovoz najrôznejších surovín z Ruska. A keď sa Rusi zmieria so sankciami a s finančnými stratami a plyn z Ruska naozaj prestane tiecť do nemeckých „ekologických“ plynových elektrární, potom sú to oni, kto je zodpovedný za tmu a chlad v európskych domácnostiach. A oni (nie fyzika) tiež asi môžu za to, že vietor a slnko klasické energetické zdroje v EÚ nenahradia.

A čo u nás doma? Matovičov premiér Heger bol nedávno hosťom televíznej diskusnej relácie Na hrane, kde sa vyjadril aj k tomu, ako to bude s cenou za plyn a elektrinu. Podľa neho Slováci budú platiť „tú istú cenu, ako je to aj teraz, akurát teda že v inej výške“. V akej, to nám už neprezradil. Ak toto má byť obrazom niekoľkomesačného úsilia (v EÚ a aj u nás) o hľadanie východísk z energetickej krízy a zo zdražovania, potom mi napadá iba jedno: „festival chaosu“.

Na hodinách dejepisu sme sa pri preberaní Veľkej francúzskej revolúcie dozvedeli, že vtedajšia kráľovná Mária Antoinetta (dcéra Márie Terézie) po zistení, že ľudia sa búria preto, že nemajú chlieb, údajne reagovala otázkou: „A prečo nejedia koláče?“ Za odmenu jej revolučný ľud odsekol hlavu.

Aké z toho plynie poučenie? V prípade oprávnených požiadaviek ľudí sa neoplatí správať nechápavo. 

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 315287x
Priemerná čítanosť článkov: 2236x

Autor blogu

Kategórie