Založ si blog

Ľutujem medvede

Ak si pozriete záznam večernej spravodajskej relácie na RTVS 1 zo štvrtka 18. augusta, tak sa v jej 34. minúte z úst samotného pána ministra životného prostredia dozviete, že v prípade gudrónových jazierok v Predajnej , citujem: „je tam tá zásaditosť príliš vysoká“. A ministerstvo vraj plánuje pri riešení tohto problému aj dajaké chemické opatrenia. Ostáva len dúfať, že ich realizátori sa nebudú riadiť vedomosťami enviroministra.

Kto chce, ten si ľahko „vygúgli“, že gudróny sú vedľajším produktom pri spracovaní ropy a sú zmesou nasýtených, nenasýtených a v niektorých prípadoch aj aromatických uhľovodíkov, kyslíkatých organických (nafténové kyseliny, asfalty), sírnych a dusíkatých zlúčenín. Čerstvé gudróny sú tekuté a obsahujú 25 až 60 % kyseliny – a sú teda kyslé!

Vedeli to aj boľševickí potentáti a v šesťdesiatych rokoch minulého storočia napríklad vznikla skládka gudrónov (kyselinových živíc) aj v bývalom kameňolome Srdce v katastrálnom území Devínskej Novej Vsi. Jedným z dôvodov na umiestnenie tejto skládky bolo to, že zásadité vápencové podložie kameňolomu malo pôsobiť neutralizujúco na kyslé gudróny.

Že sú gudróny kyslé, to teda vedeli aj robotnícke funkcionárske kádre a nezaškodilo by, keby to vedeli aj „odborní“ poradcovia pána ministra pri príprave jeho verejných vystúpení. Najlepšie by však bolo, keby to bez vysvetľovania už dávno vedel on sám.

Nedávno som napísal, že premotivovaní aktivisti sú schopní pomýliť si klímu s klimaktériom a, ako sa zdá, vedenie envirorezortu nemá celkom jasno medzi „zásaditosťou“ a „zásadovosťou“. Asi by nezaškodilo zopakovať si ôsmackú látku z chémie.

Ľutujem nielen medvede!

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 316809x
Priemerná čítanosť článkov: 2247x

Autor blogu

Kategórie