Založ si blog

Nová železná logika

V našej slovenskej krajinke niekedy človek celkom oprávnene zapochybuje, či sa náhodou neocitol v kráľovstve krivých zrkadiel. Ľudia v dôchodkovom veku si celkom iste spomenú na rovnomenný ruský farebný rozprávkový film, dej ktorého sa odohráva v krajine s čudnou a pokrivenou logikou, vydávajúcou sa za jedinú možnú a absolútne správnu. Zhruba do obdobia vzniku tohto filmu možno datovať aj vydanie učebnice logiky pre jedenásťročné stredné školy, v ktorej úvode sa (parafrázujem) písalo, že existujú tri druhy logiky: kapitalistická (úpadková) logika, ľudovo-demokratická (pokroková) logika a železná logika súdruha Stalina.

Pomaly nadobúdam dojem, že u nás sa už udalosti začínajú riadiť akousi novou tajomnou „železnou“ logikou. Ako inak si možno vysvetliť „logiku“ nášho vládnuceho štvorspolku, keď R. Sulík od začiatku júla tvrdí, že s Matovičom už nikdy a nikde sedieť nebude, predsedníctvo OĽaNO dnes rozhodne, že veru I. Matovič vo vláde aj naďalej sedieť bude (Sulík, nech si robí, čo chce) a V. Remišová nás v mene svojho poslaneckého miniklubu vytrvalo ubezpečuje, že urobia všetko pre to, aby koalícia dovládla až do riadnych volieb v nemennom štvorrade. Pre B. Kollára sú zasa predčasné voľby jediným rozumným riešením súčasnej patovej situácie. Čo logické sa dá vybrať? Nájsť v týchto názoroch jedného spoločného menovateľa je nad sily aj matematických géniov.

Navyše by nezaškodilo, keby vrcholní predstavitelia vládnej koalície (a teda aj štátu) mali aspoň trochu toho, čo sa v slovníku mojej starej mamy nazývalo „Kinderstube“. Keď už nikomu nevadí slovník, akým sa politické špičky častujú navzájom, ani výrazy, akými titulujú svojich oponentov (dezoláti, lúza, opice…), mohlo by byť aspoň im jasné to, že keď pred kamerami spolu spievajú dvaja až piati ľudia, tak sa to dá celkom počúvať a hovorí sa tomu televízna opera, no keď sa pred mikrofónom prekrikujú dvaja až piati ľudia, počuť iba kakofonický hluk (údajne sa tomu hovorí politická debata).

Na záver ešte drobná rada predsedovi parlamentu. Vo štvrtok (11. 8.) neprišiel na bratislavské letisko „privítať“ telesné pozostatky „pána otca kardinála“ Tomka. (Kto neverí, nech si v archíve vyhľadá zo spomenutého dňa večernú spravodajskú reláciu na TA3.) Doteraz som si myslel, že „pán otec“ je pomenovanie pre mlynára a že kardináli sa oslovujú „eminencia“, „pán“ alebo „otec“, pričom v jednej vete sa nepoužíva kombinácia týchto titulov, treba si vybrať jeden z nich (v závislosti od hĺbky vlastného katolíckeho presvedčenia). 

Ale v duchu „novej“ logiky je možné, že sa mýlim.       

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 316856x
Priemerná čítanosť článkov: 2247x

Autor blogu

Kategórie