Založ si blog

Mafia a voľby

Už ma štvú reči o mafiánskom pekle, ktoré nás čaká, ak by, nedajbože, súčasný koaličný štvorspolok nevládol. Jednou z hlavných požiadaviek štrngania kľúčmi v novembri 1989 boli rovné a slobodné voľby a tie dodnes (aspoň dúfam) máme. A snahou oponentov momentálnej vládnej garnitúry sú opäť – k počudovaniu – rovné a slobodné voľby. Síce predčasné, ale, ak by sa aj konali v mimoriadnom termíne, k moci sa po nich môžu dostať iba politické subjekty, ktoré získajú nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov. Ak sa tak občania rozhodnú, pokojne to môže byť aj súčasná koalícia. A ak to bude akákoľvek „mafia“, aj tak ide o väčšinový prejav vôle „národa“. Tým, ktorým jedna alebo druhá voľba nebude po chuti, neostáva nič iné, ako sa s tým zmieriť, alebo vymeniť (si) „národ“. Už počujem reči o tom, ako sa verejná mienka dá pred voľbami zmanipulovať, no nič to nemení na fakte, že aj „zmanipulovaná“ voľba platí, a zamyslieť sa treba jedine nad tým, prečo boli a sú manipulačné techniky také účinné.

Ak nepovažujeme viac ako polovicu Slovákov za kriminálnikov, potom sa prostredníctvom volieb u nás žiadna skutočná mafia k moci nedostane. Ani na Sicílii nemajú na volebných lístkoch ako stranícku príslušnosť kandidátov uvedené zločinecké spolky a podsvetie si na získanie vplyvu musí hľadať iné cestičky – tie však zákon spravidla stíha. Problémom (a aj u nás) je, ako sa ten-ktorý predstaviteľ zákona vyrovná so svojou zodpovednosťou. Ale to nie je o voľbách, ale o ľuďoch a o ich morálke!

Okľukou sme sa dostali k podstate súčasného marazmu na Slovensku – je to mravný relativizmus a nerešpektovanie overených hodnôt. Ak v každých voľbách (riadnych i mimoriadnych) podľahneme sľubom samozvaných „spasiteľov“ o nemožnom okamžite a o zázrakoch do troch dní, prípadne budeme voliť šašov, len „aby bola sranda“, potom sa nečudujme, že nám budú vládnuť mafie (skutočné alebo domnelé).

Nemožno však vylúčiť, že ktosi viac ako polovicu Slovákov považuje za neschopných samostatne sa rozhodovať, a najviac by mu vyhovovalo vlastné deklaratórne definitívne a večné víťazstvo, bojové predvoje, nadiktované jednotné kandidátky (Národného frontu?) a demonštratívne „voľby“ bez plent. 

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 317545x
Priemerná čítanosť článkov: 2252x

Autor blogu

Kategórie