Založ si blog

Inkvizícia alebo ministerstvo pravdy

V jednom z ostatných (škoda, že nie aj z posledných) výplodov „najlepšej“ vlády, akú sme kedy mali (tentokrát z dielne ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej) sa navrhuje potrestať až desaťročným väzením toho: „kto vyrobí alebo rozširuje nepravdivú informáciu, ktorá je spôsobilá vyvolať nebezpečenstvo vážneho znepokojenia časti obyvateľstva, alebo ovplyvniť obyvateľstvo pri jeho rozhodovaní o závažných otázkach celospoločenského významu“.

V tejto súvislosti mi napadá niekoľko otázok:

  1. Kto určí kritéria pravdivosti akejkoľvek informácie. Univerzálna a naveky platná pravda (s výnimkou fyzikálnych a biologických zákonitostí) totiž neexistuje. A násilné presadzovanie akéhokoľvek názoru je v konečnom dôsledku diktatúra. Svätá inkvizícia, jakobínske inštitúcie, ministerstvá propagandy, či preverovacie alebo ideologické komisie sú iba dobre známe nástroje na presadzovanie „jedinej pravdy“ – rozumej teroru.  
  2. Ako určiť stupeň „vážnosti“ znepokojenia. Dobre vieme, že niektorí politici sú vážne znepokojení permanentne.
  3. Koľko percent obyvateľstva predstavuje „časť“, o ktorej návrh hovorí. Keď svoju kariéru v Júdsku začínal Ježiš Kristus, priamo ovplyvňoval dvanásť apoštolov a stovky učeníkov. Dnes sú kresťanov miliardy. A ako sa ukazuje ani Pilátovo rozhodnutie a následné radikálne riešenie šíreniu kresťanských ideí nezabránilo.  
  4. Ako možno vyslovením individuálneho názoru „ovplyvniť obyvateľstvo“? To totiž vôbec nie je jednoduché a v histórii to spravidla mávala na starosti rozsiahla mašinéria operujúca strachom (z pekla alebo z gulagov) a dôsledne „vychovávajúca“ občanov. K dispozícii mala korupciu, sankcie a reguláciu spoločenského uplatnenia, kariérneho rastu a životnej úrovne každého občana. Od feudálnych čias až po tábor mieru a pokroku ostali základné princípy rovnaké. História ukazuje, že najlepším spôsobom ako uchrániť obyvateľov pred takýmto „ovplyvňovaním“ je diskusia a dostatok argumentov. Dosiahnuť stopercentnú názorovú zhodu je nemožné, nedokázali to ani normalizační súdruhovia vo voľbách. Slobodný názor si za normálnych okolností každý vytvára sám na základe poznania všetkých aspektov skutočnosti a nie na základe selektovaných a schválených údajov a informácii. Ibaže by v návrhu pani Kolíkovej nešlo o slobodný názor.      

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

trump, súd

Do procesu s Trumpom v kauze platieb pornoherečke vybrali šesť porotcov

16.04.2024 23:08

Celkovo by mohol výber poroty trvať týždeň. Desiatky potenciálnych porotcov totiž vyjadrili pochybnosti ohľadom svojej schopnosti zachovať si v procese nestrannosť.

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 316350x
Priemerná čítanosť článkov: 2244x

Autor blogu

Kategórie