Založ si blog

Nápady ministra financií

Druhý alebo tretí deň sa médiá predbiehajú v uverejňovaní názorov na daňovo-odvodový nápad ministra financií Igora Matoviča. A buďme úprimní, opäť ide o naháňanie Colombovej ženy, pretože to, čo pán bývalý premiér verejnosti stručne predstavil, nemá charakter prediskutovaného komplexného a konzistentného návrhu, ktorý by mal niekoľko rokov dosť podstatne ovplyvňovať naše financie. Tí, čo sa v nich vyznajú, dokonca tvrdia, že prezentácia pána Matoviča nemá nič spoločné ani s daňami a ani s odvodmi.

O uvažovanej „reforme“ doteraz vieme, že (1) každému dieťaťu sa má dostať mesačne 200 eur a (2) že zdroje na to sa asi získajú novými daňami, predovšetkým vyšším zdanením živnostníkov a eseročiek. Ale celkom isté to nie je, pretože to druhé si vraj vymyslel Sulík.

S najnovšími nápadmi ministra financií prirodzene nesúhlasí opozícia, ale ani jeho koaliční partneri nimi nie sú nadšení, ba proti sú tiež aj niektorí členovia jeho hnutia (strany?) OĽaNO. Z doterajšej (koaličnej?) diskusie sa však začína črtať niekoľko významných faktov:

  1. Zvýšenie rodinných prídavkov je argument, ktorý má celkom iste pozitívnu motiváciu, starnúce Slovensko mladú krv potrebuje a vôbec by nezaškodilo, keby Husákove deti – dnes už (takmer) v dôchodkovom veku – nahradili Matovičove deti.
  2. Nemožno vylúčiť, že v nejednej rodine sa plodenie a rodenie detí stane nielen koníčkom, ale novodobou „živnosťou“. A je tiež dosť pravdepodobné, že vyššie rodinné prídavky sa v nejednom prípade nepremietnu do zvýšenej „spotreby“ detí, ale do vzrastajúcej konzumácie rodičov.
  3. Kovidová pandémia má, chvalabohu, klesajúci trend, no podnikateľskému prostrediu celkom iste neprospela. Zvyšovanie daní bezpochyby nie je to, čo by mu úspešne pomáhalo na nohy. 

Myslím si, že ľudia si od politikov zaslúžia kvalifikované a premyslené návrhy, ktoré sa dajú realizovať a ktoré sa aj pozitívne prejavia na kvalite ich života. Nanič sú im náhle spasiteľské vnuknutia nesúce črty predvolebných hesiel.

Mimochodom, všimli ste si, že opäť sa začínajú objavovať argumenty „lebo Sulík“? Zdá sa, že „triedny“ nepriateľ je večný a nová vládna kríza na obzore.  

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

europarlament, európsky parlament, eú, vlajky

Mimovládne organizácie píšu do Bruselu, chcú nezávislú a slobodnú RTVS

24.04.2024 13:02

Otvorený list, pod ktorý sa podpísalo viac ako 68-tisíc občanov Slovenska, smeruje poslancom europarlamentu i eurokomisii.

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18, aktualizované: 13:17

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07, aktualizované: 12:33

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 317264x
Priemerná čítanosť článkov: 2250x

Autor blogu

Kategórie