Založ si blog

Sebareflexia a vyvodenie zodpovednosti – nech žije národný front

Richard Sulík, podobne ako minulý týždeň M. Krajčí, verejnosti zvestoval, že na svoju stoličku prilepený nie je. Ale, ak ho o to Igor Matovič požiada, tak sa z nej odlepí. A SaS si dáva viac ako týždeň času na to, aby si počkala, ako sa politická situácia na Slovensku „vyvrbí“. Predstava druhej „zvalenej“ vlády ministra hospodárstva máta tiež natoľko, že napriek všetkým voľným okom viditeľným symptómom nie je ochotný pripustiť, že vládu vedie absolútne nekompetentná persóna, ktorá na to nemá základné osobnostné, kvalifikačné a asi ani zdravotné predpoklady. Ako označiť Sulíkovu predstavu, že SaS odíde z vlády, no nie z koalície? To je R. Sulík iba naivný, že si vie (štvorčlenné) OĽaNO s majiteľom Igorom Matovičom zrazu predstaviť ako rozvážneho a stabilného koaličného partnera? A berie niekto okrem predsedu SaS vážne „zákaz“ pre predsedov koaličných strán „sedieť“ vo vláde? Však by to znamenalo, že všetko podstatné sa bude „variť“ na stretnutiach koaličnej „štvorky“ – mimo vlády, mimo parlamentu, mimo akýchkoľvek legálnych štruktúr. Alebo povýšime novodobý „národný front“ nad vládu a parlament?

Zdá sa, že zdravý rozum a logické uvažovanie sa stalo v našej vládnej koalícii nedostatkovým tovarom. Nikto nemá ochotu nahlas povedať, že vlaňajšie voličské predstavy, ktorými sa každý z jej predstaviteľov oháňa, jednoducho spolu nie sú v čase kovidu schopní zrealizovať. Myslím si, že opakované voľby by jasne ukázali, že mantra „boja proti mafii“ by dnes už nikoho neuspokojila.

Boľševici svoje bašovanie viac ako štyridsať rokov zaštiťovali tým, že vo februári 1948 ľud predsa „rozhodol“. Podobne aj štyri koaličné „hlavy“ si ešte tri roky budú húsť svoje o boji proti mafii a o tom, ako sa voliči 29. februára 2020 jednoznačne „rozhodli“.

R. Sulík a aj I. Matovič, no aj V. Remišová a B. Kollár sú si dobre vedomí, že nás čakajú: (1) tri roky „koaličných“ prekáraní, hádok, (2) predčasné voľby. Z prvého variantu sa celkom iste teší Mr. Covid.

Jedno je isté – voľby budú – najneskôr o tri roky. A dnešné reči o boji proti mafii na ich výsledku pravdepodobne nič nezmenia. Tragické však je, že vďaka „zodpovednej“ tvrdohlavosti predstaviteľov dnešnej koalície sa volieb nedožijú mnohí, ktorí na to inak mali šancu.        

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 316817x
Priemerná čítanosť článkov: 2247x

Autor blogu

Kategórie