Založ si blog

Posledné vážne varovanie

Kauza Sputnik V vraj dokázala, že Igor Matovič na svoju premiérsku funkciu nedorástol. Domnievajú sa to jeho koaliční partneri (či skôr vládni oponenti?). V tomto tvrdení sú obsiahnuté dve skutočnosti: (1) kauza Sputnik V, (2) Matovič na svoju funkciu nedorástol.

V prípade prvej kauzy (?) treba brať do úvahy ďalšie dve hľadiská: (1) Na Slovensku by pacientom mali byť k dispozícii iba medikamenty schválené zodpovedajúcimi autoritami. (2) Ak horí dom, jeho majiteľ sa čerta stará o to, či hasiči náhodou nestriekajú vodu zo striekačky, ktorá nemá v poriadku technickú dokumentáciu, prípadne, že tá voda nie je pitná.

O dovoze protikovidovej vakcíny z Ruska a o jej použití na Slovensku možno dlho a intenzívne diskutovať, pričom je ľahko možné, že debaty čoskoro stratia zmysel, keďže žiadosť o registráciu Sputnika V je už na stole Európskej liekovej agentúry. Na celej záležitosti mi však oveľa viac prekáža papalášsky alibizmus – dovoz očkovacieho materiálu zrealizovalo Krajčího ministerstvo zdravotníctva pomocou lietadiel Naďovho ministerstva obrany a za výdatnej asistencie predsedu vlády Matoviča, no zodpovednosť za možné negatívne dôsledky vakcíny leží na pleciach „obvoďákov“, ktorí ju pacientom „pichnú“. A tu máme opäť dve možnosti: (1) Lekári „experimentálne liečivo“ využijú, pacientom ho „pichnú“ – a v prípade zdravotných dôsledkov, ktoré nemožno celkom vylúčiť, z problémov nevyjdú (nepochybujem, že na „buzeráciu“ máme zavedený efektívny sankčný mechanizmus). (2) Lekári sa budú dôsledne správať „lege artis“, vakcínu budú až do definitívneho stanoviska Európskej liekovej agentúry ignorovať – a premiér Matovič ich označí za „múdrosráčov“, pošle ich „kopať hroby“ a pod.      

To, že premiér na svoju funkciu nestačí, je, žiaľ, výrok pravdivý. Otázkou však ostáva, prečo koaliční oponenti (pardon – partneri) Igora Matoviča prišli na jeho (ne)schopnosť viesť vládu až po roku spoločného „úsilia“. A nechce sa mi veriť, že kauza Sputnik V je naozaj to neprekročiteľné maximum, ktoré „už ale naozaj“ a „už nikdy viac“ nebudú tolerovať. Byť napríklad v koži R. Sulíka našiel by som si na animozity niekoľko ďalších (a asi aj významnejších) dôvodov.

Obávam sa, že táto kauza sa skončí podobne ako čínsko-sovietske pohraničné podpichovanie na rieke Ussuri koncom šesťdesiatych rokov minulého storočia. Po každom „konflikte“ na tejto pohraničnej rieke vydala sovietska vláda „posledné vážne varovanie“ a … život šiel ďalej.

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 315213x
Priemerná čítanosť článkov: 2236x

Autor blogu

Kategórie