Založ si blog

Pomocná otázka

Hitom médií v ostatných dňoch je „núdzový stav“ a jeho predĺženie. Hovoriace hlavy v médiách sa zhodli, že núdzový stav je predovšetkým o obmedzeniach, ktoré bude národ dodržiavať. A nie preto, že to niekto rozkázal, nie preto, že nad ľuďmi stojí dráb s bičom v ruke, ale preto, že všetci budú o užitočnosti opatrení presvedčení. Presviedčať však môže iba niekto, kto na to má, a preto by som rád pripomenul:

  1. V prípade núdzového stavu ide o mimoriadnu situáciu, počas ktorej sa všetci musíme zmieriť s tým, že život sa riadi inými pravidlami ako obyčajne. K tomu, prirodzene, patrí kontrola a aj represie. Jedno aj druhé však musí mať reálne rámce. Nanič je zákon, ktorý sa nedodržiava a nanič je sankcia, ktorá je nevymožiteľná alebo likvidačná. Určite si mnohí z nás spomenú, ako svojim deťom za trest na iks dní zakazovali televíziu či počítač – a milé dietka už o hodinu sedeli pred obrazovkou. A takmer tisícsedemsto eur predstavuje pre väčšinu Slovákov sumu, akú často nevídajú, nie že ju len tak zaplatia za chýbajúce rúško.
  2. Doterajšie, takmer rok trvajúce, verzie, varianty a opatrenia „núdzového stavu“ už zbedačili a podráždili značnú časť národa, takže každá novinka musí byť veľmi dôkladne premyslená – niet miesta na žiadne nové „atómové bomby“.
  3. Kým „pomsta bude sladká“ a pokiaľ opoziční poslanci budú „smieť“ s požehnaním koalície v parlamente iba sedieť, šúchať nohami a čakať, kedy „príde NAKA“, dovtedy ťažko možno od nich (a predovšetkým od ich voličov a sympatizantov) čakať podporu.
  4. Vládne zámery (predovšetkým tie nepopulárne) by mali verejnosti predstavovať skutočné osobnosti a hodnoverné autority. Ťažko uveriť spolku, v ktorom „v nerozbornej jednote“ sedia odhalení plagiátori, svojim šéfom viackrát zhadzovaný a kritizovaný „masový vrah“, tvrdohlavá pyšná princezná a bohviekto ešte. Vláda (a predovšetkým jej predseda) si za rok svojho účinkovania získali také renomé, že aj keby hovorili ako svätý Ján Zlatoústy, uveria im už iba svedkovia Igorovi.
  5. Niekoľkodňové „konzultácie“ pána premiéra s odborníkmi tiež asi žiadny zvrat neprinesú. Kým odborníci aspoň na stodesať percent neschvália nápady šéfa exekutívy (a to aj tie, o ktorých ešte ani sám nemá potuchy) budú preňho stále iba kuvikmi, sabotérmi a „múdrosráčmi“. Igor sa ťažko zmení. 

Takže, ako hovorí nadporučík Troník v Čiernych barónoch – „pomocná otázka“: Je v silách aktuálnej vládnej garnitúry zjednotiť národ tak, aby sme kovidovú pandémiu prežili bez tisícov ďalších zbytočných mŕtvych? Navyše v situácii, keď vakcinácia viazne a keď sa začínajú ozývať hlasy odborníkov, že proti novým mutáciám koronavírusu vlastne ani nemusí byť účinná.         

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 314453x
Priemerná čítanosť článkov: 2230x

Autor blogu

Kategórie