Založ si blog

Kádrové rezervy

Napriek pred voľbami sľubovanému odpolitizovaniu štátnej správy podriadilo vládnuce hnutie (strana?) prednostov okresných úradov ministrovi vnútra. Vraj sú jeho predĺženou rukou, takže čo?  Dosadili si svojich. Predseda strany a vlády Matovič sa dušoval, že toto už je naozaj, naozaj naposledy, ďalšia politizácia štátnej správy už určite nebude, ostatní zamestnanci okresných úradov sa budú vyberať podľa odbornosti. A zrazu – bác!  Poslanci OĽaNO Lukáš Kysela, Peter Kremský a Jana Majorová Garstková predložili návrh zákona, podľa ktorého by aj menovanie a odvolanie vedúcich odborov malo byť v kompetencii ministra vnútra, prípadne hociktorého iného šéfa rezortu. Príslušný návrh by mohli podať aj predsedovia ústredných orgánov štátnej správy. Dôvod? Vedúci odborov okresných úradov by sa mali stotožňovať so smerovaním a s cieľmi vlády. Stačí doplniť, že vedúci odborov by sa mali stotožňovať so smerovaním a s cieľmi strany a vlády, a netreba vymýšľať nič nové. Stačí oprášiť boľševickú „politiku práce s kádrami“ a hotovo. Z kovaných a preverených sa opäť vytvoria „kádrové rezervy“ a informácie o každom z nás sa opäť budú viesť v tzv. kádrovej evidencii, ktorej účelom bude „poskytovanie dokonalých informácií na rozhodovanie o kádroch“.

Pripomeňme, že „kádrovou rezervou“ bol súdruh, vyberaný a systematicky pripravovaný na určitú riadiacu funkciu. Hlavným zmyslom tvorby kádrových rezerv bolo vyhľadávať politicky spoľahlivých a odborne schopných pracovníkov pre potreby obmeny funkcionárov. Išlo o proces výberu a výchovy kádrov vychádzajúci zo súčasného stavu a perspektívnych úloh strany a spoločnosti. Nikoho neprekvapí, že „vyvolení“ sa vyberali predovšetkým na základe politického hodnotenia.

Predkladatelia spomenutého zákona (momentálne stiahnutého z obehu) by určite nemali problém s existenciou systému kádrových rezerv. Problém je v inom. Vládnuce hnutie (strana?) nedokáže ani zďaleka obsadiť funkcie, na ktoré by si takéto rezervy mala (mohla) vytvárať. Množina potenciálnych kandidátov, ak vylúčime ficovcov, smerákov, hlasistov, dzurindovcov, mečiarovcov, eseneskárov, mostárov, sieťkárov, komunistov, kádehákov, liberálov…, sa značne scvrkáva. A štyria členovia na to určite nebudú stačiť.    

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 317428x
Priemerná čítanosť článkov: 2251x

Autor blogu

Kategórie