Založ si blog

Komu dal Boh úrad

Mohlo by sa zdať, že Slováci sú, povedané slovami Ľudevíta Štúra, „ľud koží otrockých“. Ako ovce sme hodiny stáli v radoch, aby sme si nechali strčiť paličky do nosa, pretože to „vrchnosť“ nariadila. Ona to vlastne ani nenariadila, ibaže tí bez tyčiniek v nose jednoducho majú smolu. Niekoľko dní (pán „hladný“ hygienik podľa „odborného“ odhadu čudne doštudovaného premiéra presne určí koľko) budú sedieť doma na zadku a nepôjdu ani do práce. Že na nich asi nikto nepočká, že hypotéky a pôžičky nemajú odklad, že exekútori sú nachystaní za každým nezaplateným účtom, to nikoho nezaujíma. A tak sa milí Slováci postavili „do šóru“, ako sa povie v Trnave, a s kyslým „ksichtom“ si nechali povŕtať v nose.

Pred viacerými rokmi som sa s pubertálnou bohorovnosťou pýtal svojho otca, kde mali oči a ako mohli dopustiť vládu boľševikov u nás. Slováci (a Česi a ďalšie národy z tábora mieru a pokroku) do nohy chodili k volebným urnám a hlasovali za jednotnú kandidátku národného frontu (t. j. za komunistov), „zdobili“ okná, vyslovovali podporu v sprievode na Prvého mája, odoberali Rudé Právo a Pravdu, všetci boli odborovo organizovaní… „Verchuška“ si myslela, že ma dôveru, úctu, lásku a podporu celého národa. 

To, čo ľudí motivovalo k servilnému správaniu sa, však nebola dôvera, láska, ba ani sympatie, bol to strach. Obavy z perzekúcie, z problémov, zo straty zamestnania, z pomsty (až do tretieho kolena) a v päťdesiatych rokoch aj strach z PTP, z väzenia či z popravy. A tento strach z nášho národa nevyprchal ani viac ako tridsať rokov od VPR (Veľkej Plyšovej Revolúcie) v novembri 1989, ba ani bohorovné velikášstvo sa u papalášov nestratilo.

Voľakedy platilo, že komu dal Bohu úrad, tomu dal aj rozum, dnes to opäť môže byť tak, že komu Boh ubral na rozume, tomu pridal na úrade.    

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 09:48

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 317514x
Priemerná čítanosť článkov: 2252x

Autor blogu

Kategórie