Založ si blog

Sme na to pripravení?

V nedeľu ráno pátrajúc po novinkách na sociálnych sieťach som sa dozvedel, že v sobotu večer premiér Matovič vyjadril veľkú radosť z toho, že jeho nápad plošne testovať celý národ zatiaľ prebieha hladko. V piatok člen krízového štábu lekár Peter Visolajský prišiel s informáciou, že v nitrianskej nemocnici otestovali šiestich pacientov, z ktorých mal iba jeden antigénovým testom potvrdenú pozitivitu na koronavírus. Ostatní by boli podľa nariadeného dobrovoľného testovania negatívni. Z výsledkov iných (PCR) testov však vyplynulo, že pozitívni boli všetci šiesti. Pomer „falošne“ pozitívnych ku „skutočne“ pozitívnym je teda v prípade vládnych testov šesť ku jednej, inak povedané, päť šestín z tých, ktorých takéto testovanie označí za negatívnych, takými nie sú. Potvrdenie o negatívnom výsledku pritom umožňuje výnimky z nariadených zákazov, ktoré sa inak týkajú všetkých tých, ktorí takéto testovanie odmietnu.

Čo to znamená? V čase písania tohto príspevku bolo v štyroch okresoch na Slovensku otestovaných cca 61 905 obyvateľov. Z nich 2 225 s pozitívnym výsledkom, čo predstavuje 3,6 % z celkového počtu. Oznámenie o negatívnom výsledku dostalo teda 59 680 testovaných. Päť šestín z tohto čísla predstavuje 49 733. Skoro 50 tisíc ľudí môže teda na základe toho chodiť do práce, chodiť do prírody a na nákupy, môžu venčiť psa a pod. s vedomím, že nie sú šíriteľmi nákazy COVID-19. No pravda to byť nemusí. Vyjadrené v percentách – takmer 80 % testovaných s negatívnym výsledkom nariadeného testu si nemôže byť istých, či dakoho zo svojich blízkych nenakazia kovidom, prípadne či sami neskončia na pľúcnej ventilácii.

Ak zovšeobecníme doterajšie výsledky antigénového testovania vychádza, že pozitívny výsledok budú mať na Slovensku zhruba 4 % populácie, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou skončia v rukách lekárov, resp. pôjdu do karantény. U zvyšku (96 % populácie) bude výsledok testovania negatívny a karanténne opatrenia „nebudú“ potrebné. Ako však vieme, zo spomenutých 96 % „negatívnych“ päť šestín môže byť v skutočnosti pozitívnych, čo predstavuje 80-percentný podiel z pôvodne testovanej populácie.

Pripusťme značne konzervatívny odhad a kvôli opatrnosti považujme za „pozitívnych“ všetkých skutočne pozitívnych pacientov (4 % populácie) a aj falošne negatívnych pacientov (80 % populácie). Po prvom testovaní môže podľa toho nákazu ďalej šíriť až 84 % testovaných. Ak dokážeme zabezpečiť, že žiadny zo skutočne negatívnych pacientov (16 % populácie) sa už nenakazí (je to vôbec reálne možné?), potom na základe ďalšieho (v poradí druhého) testovania odhalíme v populácii 71 % „pozitívnych“ pacientov – potenciálnych šíriteľov infekcie, po treťom testovaní to bude 60 %, po štvrtom 50 % celej populácie atď., atď.

Z tejto značne zjednodušenej predstavy vyplýva, že v prípade pripravovaného celoplošného antigénového testovania na koronavírus budú potrebné aspoň štyri kolá – sprevádzané súbežnými všeobecne známymi preventívnymi opatreniami (nosenie rúšok, odstupy, hygiena rúk) a dôsledným oddeľovaním infikovaných jednotlivcov od ostatných obyvateľov. Iba to – spojené navyše s úplnou izoláciou Slovenska od okolitého sveta – môže priniesť zníženie podielu infekcie v našej populácii pod 50 %. 

Sme na to pripravení?

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 317553x
Priemerná čítanosť článkov: 2252x

Autor blogu

Kategórie