Založ si blog

Dva mesiace bez tlačenia kapusty do hláv

Je asi takmer nemožné nájsť na Slovensku každý týždeň do pravidelných rozhlasových a televíznych debát dostatočne schopných prezentátorov, ktorí dokážu kvalifikovane a na úrovni komentovať aktuálne politické dianie. Aj keď ide spravidla o „profesionálnych“ matadorov, ktorí za svoje výkony v parlamente či vo vláde berú nemalé peniaze, tak spravidla ani šarmu, ani pohotovosti a ani rétorických schopností, keď sa rozdávali, veľa nepobrali. A zdá sa, že ani moderátori sa v tomto rade dopredu veľmi nedrali.

Výsledkom je, že každý týždeň máme možnosť (česť výnimkám) v priamom prenose sledovať kaleidoskop egoizmu, velikášstva a neúcty k akémukoľvek inému názoru. Nepripravení redaktori (vlastne moderátori, odvodené od moderovať: mierniť, zmierňovať, obmedzovať), paradoxne nič nemiernia a nikoho neobmedzujú a diskusia v štúdiu neraz pripomína zbor pavlačových klebetníc. Keď na scéne traja, štyria ľudia naraz spievajú (a každý iné), tak je to operná ária, keď v štúdiu naraz traja, štyria hovoria, je to chaos a nezrozumiteľný hluk. Ale dosť ľahko je možné, že televízne dramaturgie nám vlastne neservírujú politické diskusie, ale inscenácie avantgardných operných opusov. Podľa Krátkeho slovníka slovenského jazyka v prípade diskusie ide totiž o výmenu názorov na (tú) istú vec, o rokovanie, o rozpravu, besedu, debatu, no po skončení publicistických príloh k nedeľnému rezňu sa oprávnene natíska dojem, že účastníci „debaty“ ani netušili, čo bolo jej predmetom. Dôležité bolo „byť videný“. A moderátori tam vlastne neboli v úlohe „obmedzovačov“, skôr v úlohe pochlebovačov a „potencovačov“.  

Dva prázdninové mesiace budeme mať, chvalabohu, od podobných mediálnych počinov pokoj. Ale aj počas ďalších desiatich mesiacov v roku je riešenie jednoduché: na každom televíznom je inštalované tlačidlo ON/OFF a pomocou neho veľmi ľahko zabránime nevítaným návštevám „hovoriacich hláv“ v obývačke. 

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 317477x
Priemerná čítanosť článkov: 2252x

Autor blogu

Kategórie