Založ si blog

Zmizla u nás klimatická úzkosť?

Pred dvomi, tromi rokmi sa zdalo, že väčšina európskej populácie trpí pálčivou klimatickou úzkosťou, a zodpovedali tomu aj vyjadrenia a kroky predstaviteľov EÚ. Vo víre aktuálnych udalostí sa zdá, že úzkosť pomaly pominula. Väčšina Slovákov si takmer nevšimla informáciu spred niekoľkých dní, že Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vystačí s peniazmi iba do leta.

Predpovede počasia sa od jesene Slováci možno nedočkajú, pripustil to aj generálny riaditeľ ústavu. Má nedostatok peňazí na fungovanie a stále nemá s MŽP SR podpísaný kontrakt o poskytnutí financií na tento rok. Kontrakt na konkrétny rok SHMÚ s ministerstvom obvykle podpisujú koncom uplynulého roka. Minulý rok sa tak však nestalo. Na tento rok dostal SHMÚ od ministerstva 7,9 mil. eur, podľa jeho generálneho riaditeľa to na celý rok nestačí, ústav by potreboval zhruba o 7,5 milióna eur viac. Na rôzne očkovacie lotérie sa bez účinku minulo oveľa viac.

Počasie asi nebude jediná informačná strata, aj keď väčšina ľudí si ústav spája iba s predpoveďami počasia. Od vstupov SHMÚ však závisí riadne fungovanie viacerých oblastí života spoločnosti: doprava, poľnohospodárstvo, lesníctvo, zdravotníctvo, cestovný ruch, bezpečnosť, energetika a pod. Ústav v súvislosti s atmosférou a s hydrosférou zabezpečuje implementáciu európskych smerníc, zodpovedá za vedu, výskum, výchovu a vzdelávanie, realizuje monitoring, garantuje informatiku a dokumentáciu, koordinuje medzinárodné aktivity, má na starosti reporting a medzinárodnú spoluprácu, sleduje povodňovú situáciu, klímu, búrkovú činnosť a aj možnosť šírenia rádioaktivity. 

O tom, že problémy s financovaním hydrometeorologického ústavu nie sú žiadnou novinkou, svedčí aj fakt, že už v minulosti sa objavili problémy so zabezpečením personálu. Zamestnanci ústavu už pred časom upozorňovali, že viaceré funkcie SHMÚ sú ohrozené, jeden z renomovaných klimatológov v októbri upozornil na negatívne dôsledky škrtania v organizácii. Podľa bývalého ministra životného prostredia Lászlóa Solymosa neschopnosť súčasného vedenia zeleného rezortu zaistiť financovanie Slovenského hydrometeorologického ústavu nemožno brať na ľahkú váhu. Súčasné vedenie rezortu podľa neho nezmyselne hazarduje s bezpečnosťou Slovenskej republiky a ľudskými životmi. Zároveň ukazuje štýl vládnutia, ktorý má jediný výsledok – vyháňa odborníkov zo štátnych služieb.

Meteorologické pozorovania majú na našom území dlhodobú tradíciu. Prvý ojedinelý záznam týkajúci sa počasia na území dnešného Slovenska súvisí s pobytom XV. rímskej légie, ktorý dejepisec v roku 173 zapísal takto: „V bojoch Marca Aurélia s Markomanmi prišli jeho oddiely na Pohronie do búrky. Teplom zoslabnutých vojakov zasiahol občerstvujúci dážď.“  

Cisár František Jozef II. dekrétom („najvyšším rozhodnutím“) z 23. júla 1851 povolil vo Viedni zriadenie Ústredného ústavu pre meteorológiu a zemský magnetizmus (Zentral-Anstalt für Meteorologie und Erdmagnetismus) s pôsobnosťou aj v Uhorsku. Po rakúsko-uhorskom vyrovnaní (v r. 1867) vznikol 12 júla 1870 v Budapešti Zemský ústav pre meteorológiu a zemský magnetizmus (Országos Meteorológiai és Földmágnességi Intézet). V tomto období vzniklo na Slovensku viacero významných meteorologických staníc – spomeňme napríklad stanicu v Hurbanove, ktorá je od roku 1872 dodnes v nepretržitej prevádzke.

V meteorológii sa uplatnil aj astronóm, politik a vojak Milan Rastislav Štefánik (1880 – 1919) – predovšetkým ako zakladateľ francúzskej vojenskej meteorologickej služby počas I. svetovej vojny.

Súčasný Slovenský hydrometeorologický ústav je dôstojným pokračovateľom dlhodobej a úctyhodnej tradície, ktorej narušenie znamená nevratnú a nenahraditeľnú stratu. Zmena klímy, ktorá je dominantným motívom väčšiny kľúčových politických a ekonomických plánov a rozhodnutí európskych lídrov význam tejto tradície iba podčiarkuje.

Bolo by nezodpovedné voči budúcim generáciám, aby kvôli malicherným dôvodom a kvôli nezáujmu tých, ktorí dnes o rozvoji meteorológie a klimatológie na Slovensku rozhodujú, bola ohrozená budúcnosť týchto disciplín, ktoré, ako vidíme, „stoja na pleciach“ nielen „velikánov“ z minulosti, ale aj tisícov bezmenných zamestnancov, ktorí meteorologické „rodinné striebro“ dlhodobo a zodpovedne rozvíjali a rozvíjajú.     

Permanentný festival šialencov IV.

02.03.2023

O tom, že slovenskí matadori dokážu vymyslieť aj nemysliteľné, netreba nikoho presviedčať. „Tipéri“ môžu so záujmom sledovať, či na prerazenie politického dna postačí bager, alebo bude musieť vypuknúť politické tsunami. Odvolanie vlády by v normálnom štáte bolo závažným popudom na urýchlené riešenie takéhoto netradičného stavu. Výsledkom by zväčša bolo [...]

Permanentny festival šialencov III.

20.02.2023

Rozumná časť ľudstva už najmenej päťdesiat rokov chápe, že ochrana a tvorba životného prostredia je nanajvýš dôležitá vec. No zároveň chápe, že environmentálne problémy nemôžu byť nadradená nad čokoľvek ostatné a „dobro“ planéty sa nemôže stať posvätným grálom smerujúcim ku zničeniu ľudí samotných. Ochranárske ciele (ak nechcú byť likvidačnou [...]

Permanentný festival šialencov II.

16.02.2023

Súčasná slovenská realita dennodenne poskytuje dostatok námetov na zamyslenie, vymykajúcich sa bežnému chápaniu obyčajných ľudí (nie tých z OĽaNO). Niekoľko príkladov: Pôvodne bola aj pani prezidentka prívrženkyňou skoršieho termínu volieb, následne však usúdila, že s ohľadom na realitu dokáže žiť so septembrom. Takže aj jej zásluhou pôjdeme k urnám v [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 317197x
Priemerná čítanosť článkov: 2250x

Autor blogu

Kategórie